Hem » Kulturbloggen » Memorials dataarkiv i Moskva beslagtagits eller förstörts och Maria Aljochina har bortförts

Memorials dataarkiv i Moskva beslagtagits eller förstörts och Maria Aljochina har bortförts

Ryska oberoende medier och organisationer har nu under lång tid fått allt svårare att verka och oppositionella tvingats leva under hot. De har tvingats deklarera sig själva som som utländska agenter om de mottagits stöd från utlandet och till och med kunnat stämplas som terrorister. Det har t.ex. hänt Memorial, organisationen som dokumenterat brott under Sovjettiden och verkat för att värna mänskliga rättigheter och nu utreds för ”terroristverksamhet”. För några dagar sedan genomsökte polisen under 15 timmar deras kontor i Moskva och beslagtog eller förstörde hela deras dataarkiv.

Och nu kommer nyheten att Maria Aljochina förts bort utan att någon vet vart. Aljochina hör till Pussy Riot, och det är inte första gången hon fängslas. Den 17 augusti 2012 dömdes hon till två års fängelse för ”huliganism motiverad av religiöst hat” efter att gruppen framfört sin punkbön i Kristus-Frälsaren-kyrkan. Det är samma kyrka där patriarken Kirill nyligen förklarade att Ryssland var tvunget att gå in militärt i Ukraina därför att landet öppnat för gay-parader. Kort sagt: allt är bögarnas fel. Den direkta bakgrunden till punkbönen var för övrigt, enligt Aljochina, patriarken Kirills beslut att ”ställa kyrkan till Putins förfogande, att lägga den framför hans fötter”.

Fängelsetiden, och vad som föregick den, skildrar Maria Aljochina i boken Riot Days som mynnar i den uppfordrande slutsatsen: ”Du måste kämpa för din frihet varje dag, annars existerar den inte.”

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree