Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » SACD: Violinkonserter av Nielsen och Sibelius

SACD: Violinkonserter av Nielsen och Sibelius

Carl Nielsen och Jean Sibelius: Violin concertos (BIS/Naxos). Speltid: 73’32.

Johan Dalene (violin), Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, John Storgårds (dirigent)

Betyg:

 

Jag sätter på en ny skiva med Carl Nielsens violinkonsert och tänker efter tag: inte mindes jag att den var bra! Den är ett rätt tidigt verk, från 1911, av Nielsen och har väl fått stå tillbaka något för de senare och mer modernistiska konserterna för klarinett och flöjt. Men nu är det lite som om jag hör den med nya öron. När jag senare jämför med mina tidigare inspelningar av den bekräftas intrycket. Och vem svarar för den nya tolkningen? Jo, det unga (född 2000) svenska stjärnskottet Johan Dalene. Man kan förstå att han för tre år sedan vann violinklassen i Carl Nielsen International Violin Competion. Men det ska i ärlighetens namn också sägas att John Storgårds och Stockholmsfilharmonikerna i hög grad bidrar till intrycket, liksom det utmärkta ljudet från BIS. Tempi är aningen långsammare än på andra inspelningar, men det fungerar utmärkt, och Dalene har en mycket vacker tonbildning. Han är kanske inte lika ”snitsig” som Maksim Vengerov i samma konsert (Warner), men det behöver inte vara en nackdel.

Dalene har valt att kombinera Nielsen med Jean Sibelius. Hans konsert är ett romantiskt storverk som varenda violinist med självaktning har haft eller har på repertoaren. Konkurrensen är kort sagt mördande. Men Dalene darrar inte på stråken och gör en mycket vacker tolkning – även om den inte blir en öronöppnare som den av Nielsen. Jag vet ingen violinkonsert som börjar lika suggestivt som den av Sibelius, där fiolen liksom försiktigt smyger fram som ett djur i nattlig skog. Naturligtvis får även Dalene oss att lyssna på helspänn. Men kanske ändå att den nordiska naturmystiken här inte riktigt laddas med samma magi som hos exempelvis Vilde Frang (Warner), Pekka Kuusisto (Ondine), Cho Liang-Lin (Sony) eller Lisa Batiashvili (Sony, DG). Som helhet är det ändå en imponerande Sibelius-tolkning. Men det är i Nielsen som Dalene verkligen sticker ut.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree