Hem » Debatt » Natofrågan

Natofrågan

Jag lyckades ställa till med en liten debatt om Nato på min facebooksida. Mina facebookvänner är långt ifrån eniga i denna fråga. Det känns rimligt att redogöra för och i någon mån argumentera för min egen ståndpunkt.

Jag tror att Sverige är på väg in i Nato med hull och hår och i panikartad fart. ”Diskussionerna” inom Socialdemokraterna är nog mer en förankringsprocess av ett beslut som den inre kretsen redan tagit. Någon folkomröstning i denna avgörande fråga är det inte tal om. Natos behandling av en svensk ansökan om ett medlemskap kan antagligen knappt beskrivas som en formalitet. I praktiken är Sverige redan medlem.

Den ganska starka majoritet mot ett medlemskap som nyss fanns i Sverige har nu vittrat bort och motståndarna mot Nato håller på att bli en liten minoritet. Plötsligt är det kontroversiellt att vara mot Nato.

Frågan är svår. Så svår att det finns all anledning att ompröva gamla argument i grunden. Här är ingen plats för invanda ryggradsreaktioner. Man måste ta ny ställning i denna gamla fråga.

Men trots omprövning och öppenhet inför nya argument och en ny omvärldssituation hamnar jag själv där jag nyss befann mig – jag säger Nej till Nato.

Jag kan inte gå med på att Nato har varit en pådrivande kraft i kriget i Ukraina. Nej, den rollen måste Ryssland ta ansvar för alldeles själva. Men jag anser inte att Nato är en fredsbefrämjande organisation. Ett Natomedlemskap ökar polariseringen i världen. Natos styrande makt – USA – har en lång historia av orättfärdig krigsföring och folkrättsbrott. USA är därtill den enda makt som hittills använt sig av kärnvapen.

En åsikt som kom fram i mitt facebookflöde är att Marx nog skulle ha ansett att det vore bra för Sverige att gå med i Nato. Om jag försöker ta denna åsikt på allvar så anser jag att det naturligtvis är fullständigt omöjligt att sia om vad Marx, som dog sextiosex år innan Nato skapades, skulle ha tyckt i frågan. Han satte visserligen en ära i att snabbt ändra omhuldade teorier och ståndpunkter om verkligheten visade att han hade fel. Men det är knappast en ledtråd till hur han skulle ha ställt sig till Nato. Mao Zedong däremot kanske hade varit för ett svenskt medlemskap i Nato, han var i alla fall för EU…

Jag är mot ett svenskt medlemskap i Nato. Det jag hoppas på nu är att Sverige lyckas förhandla sig till så goda medlemsvillkor att vi åtminstone slipper ha kärnvapen inom våra gränser.

Peter Ekström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree