Hem » Kulturbloggen, Uncategorized » Världsberömde tabla-spelaren Zakir Hussain till Stockholm den 6 nov

Världsberömde tabla-spelaren Zakir Hussain till Stockholm den 6 nov

Zakir Hussain. Foto: Krupasindhu Muduli

Efter att ha varit i Indien kom The Beatles hem med Maharishi Mahesh och en sitar, där den senare sannolikt var det värdefullaste fyndet. George Harrison fick lektioner av Ravi Shankar som nog betytt mer än någon annan för instrumentets genomslag i väst och för att indiska ragor kom att höras lite varstans. Många trodde nog att de lyssnade till indisk folkmusik, men bara en blick på den kostbara och komplicerade sitaren borde räcka för att förstå att så inte är fallet utan att det rör sig om indisk konstmusik.

Men sitarspelaren sitter sällan ensam på sin matta. Bredvid sig har han en tabla-spelare, vilket helt enkelt betyder trumspelare. Men de trummor man brukar avse är ett set med två handtrummor, en stor och en mindre för vänster respektive höger hand. Och tabla-spelaren är inte bara en ackompanjatör utan kan vara nog så virtuos och solistisk.

Zakir Hussain är förmodligen den mest kände tabla-spelaren idag. Förutom att spela klassisk indisk musik har han samarbetat med såväl George Harrison och Van Morrison som med jazzmusiker som Charles Lloyd, Dave Holland, Jan Garbarek, Chris Potter och den nyligen döde Pharoah Sanders. Och naturligtvis har han framträtt med Ravi Shankar liksom med hans dotter Anoushka Shankar som gått i faderns fotspår.

Nu har den intresserade en möjlighet att höra honom live i Stockholm tillsammans med sitarspelaren Niladri Kumar. Konserten är en del av Stockholm Sangeet Festival och äger rum den 6 november kl. 18 på Musikaliska Kvarteret, stora scenen.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree