Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Villa-Lobos gitarrmusik med Georg Gulyás

CD: Villa-Lobos gitarrmusik med Georg Gulyás

Heitor Villa-Lobos: Georg Gulyás plays Villa-Lobos (Proprius/Naxos). Speltid: 82´32.

Georg Gulyás (gitarr)

 

Betyg:

Release: 25 nov 2022

 

Förra året gladde oss Georg Gulyás med ett album där han spelade Agustín Barrios. Nu har han tagit sig norröver från Paraguay och hamnat i Brasilien. Och då är det inte oväntat Heitor Villa-Lobos som står på programmet, närmare bestämt med Cinq préludes, Suite populaire Brésilienne och Douze études och ”Chôros No. 1” – vilket också är allt som Villa-Lobos skrev för sologitarr. Det finns redan en hel del kompletta inspelningar, själv har jag sedan tidigare en med Norbert Kraft (Naxos). Men Gulyás är inte ens den förste svensken; BIS gav ut ett album med Anders Miolin redan 1995.

Gulyás spelar både distinkt och kraftfullt och mjukt och jag får intrycket att han använder naglarna mindre än många andra gitarrister. Hur som helst kan klangen vara påfallande rund och fyllig. Men jag uppskattar också hans sätt att variera den och hur han skapar spänning och rytmisk variation med små effektfulla pauseringar.

Villa-Lobos musik är omistlig inom den klassiska gitarr-repertoaren, och Georg Gyulás står sig hur bra som helst i konkurrensen – och inspelningen skapar den närvaro som ett intimt instrument som gitarren kräver.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree