Hem » Resor » Sverige: Mattila

Sverige: Mattila

Mattila, 4 mil nordväst om Torsby, nära norska gränsen, har under senare år blivit ett allt mer omtalat fritidsparadis; ödsligt beläget i vildmarkslik, höglänt natur, på 1600-talet koloniserat av finländska bönder och där ännu uråldriga rökstugor kvarstår. Mattila är en av dessa gamla finngårdar.

Vintertid är här lika snösäkert som i Branäs. Kommer man till området sommartid – minst lika fint resmål även då – bör man inte missa finnskogsmuseet i Lekvattnet – ej heller välbevarade finngårdar som Ritamäki. Där serveras ännu ”motti”, en traditionell finländsk nävgröt.

På närbelägna Jussitorpet bodde en kvinna, Kaisa Vilhuinen, som levde till 1941 och som behärskade forntida kväden, urgamla finska runosånger och forndikter – alltså en del av sådant material som låg till grund för Kalevala. På vissa gårdar här i gränstrakterna mot Norge talade de finska skogsbönderna sitt hemspråk ända fram till mitten av 1900-talet, ja ända fram till mitten av1960-talet.

Inom bara några år kan den värmländska finnskogen ha kommit att klassas som världsarv.

Vildmarksanläggningen Mattila har vuxit fram successivt sedan 1961 då en enkel skidstuga byggdes. Även en solig vårvinterdag med mycket folk får man, trots viss utbyggnad, en känsla av exklusivitet: hit kommer naturälskare, vandrare och skidåkare med ett gemensamt: träna, njuta, koppla loss från stressigt 2000-tal. Stämningarna påminner om Grövelsjön, vid vägens slut i nordvästra Dalarna.

I dagsläget finns ett 40-tal stugor, flertalet möjliga att hyra. Intill gården finns en serviceanläggning med restaurang, bastu m.m. Om helgerna bakas jämtländskt tunnbröd strax intill spårcentralen – varifrån välpistade skidspår utgår. Redan några kilometer västerut är man uppe på 500-metersnivån, precis som på Hovfjället. Från toppar och vidsträckta myrar ser man överallt böljande blåa berg.

Nere i Torsby regn och slaskigt – men i Mattila tätt snöfall och meterdjup snödjup.

Mister Mattila

Kurt Eide, ”Mister Mattila”, har all anledning att vara stolt över utvecklingen sedan 80-talet då han tog över här. ”Den stora behållningen av åren i Mattila är främst platsen och alla fantastiska möten med människor.”

Imponerad bläddrar jag i jubileumsboken 60 år i Mattila (2021). Inser att jag upptäckt ännu ett smultronställe i livet, och att jag redan vill återvända.

Björn Erik Gustavsson, text och foto

 

 

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree