Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: September Night med Tomasz Stańko Quartet

CD: September Night med Tomasz Stańko Quartet

Tomasz Stańko Quartet: September Night (ECM/Naxos). Speltid:58’01.

Tomasz Stańko (trumpet), Marcin Wasilewski (piano), Sławomir Kurkiewicz (kontrabas), Michał Miśkiewicz (trummor)

Betyg:

 Release: 21 juni 2024

Den 29 juli är det sex år sedan den polske jazztrumpetaren Tomasz Stańko gick bort i Warszawa. Men sina sista album, Wisława (2013) och December Avenue (2017) spelade han in i New York med musiker som David Virelles (piano), Gerald Cleaver (trummor), Thomas Morgan och Reuben Rogers (bas). Nu kommer lite överraskande ett nytt album, September Night. Det visar sig vara en konsertupptagning från München 2004, där Stańko spelar tillsammans med Marcin Wasilewski (piano), Sławomir Kurkiewicz (kontrabas) och Michał Miśkiewicz (trummor) – en helpolsk drömkonstellation. Trion har nu spelat ihop i trettio år, de senaste tjugo som Marcin Wasilewski Trio, och länge fungerade Stańko som deras mentor.

Och vad ska man säga om det nu aktuella albumet? Att det är precis så bra som man kunde förvänta sig? Det kan man absolut säga. Och då minnas att förväntningarna var på topp. Nog kan man undra över att ECM tjuvhållit på den här helt enastående inspelningen i tjugo år.

Här finns vad Stańko själv kallade ”den polska melankolin”, men också helt andra tongångar med snitsigt studsande pianospel och vital och drivande rytmik. Vi sjunker in i vackra melodier, men bakom ett hörn står dissonansen på lur.

Kvartetten gör utflykter i såväl stökiga landskap som esoteriska rymder; trumpeten klagar ensam i den ödsliga storstadsnatten när den inte ivrigt påkallar vår uppmärksamhet. Den har något den absolut måste säga oss, och pianot, basen och trummorna bekräftar att det är viktigt.

September Night är ett helt suveränt album, tveklöst den bästa jazzplattan jag hört i år. Ja, kanske får jag gå tillbaka till 2020 för att hitta något av samma klass. Det var då Marcin Wasilewski Trio tillsammans med saxofonisten Joe Lovano släppte Arctic Riff. Eller åtminstone till 2021 när Marcin Wasilewski Trio gav ut En attendant och Enrico Rava Edizione Speciale.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

 

 

 

 

 

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree