Hem » Konserter, Recension » Roxette den 27 juni på Peace & Love

Roxette den 27 juni på Peace & Love

Sommaren 2009 flög jag på samma plan till Spanien som Marie Fredrikson.

Marie såg nedbruten ut av sin otäcka cancer och framstod skör som en fågelunge. Sedan dess har några år av tystnad följt och det var nog inte många som förväntade sig att åter få se Roxette-duon Per Gessle och Marie Fredriksson på scen igen. Det var heller inget snack om att byta ut Fredrikson ur gruppen. Utan henne inget Roxette, det var nog de flesta överens om. Men alla sagor har faktiskt inte ett tragiskt slut. I fallet Roxette skrevs onsdagen den 27 juni ett ytterligare kapitel när gruppen åter stod på scen. Platsen var Peace & Love festivalen i Borlänge.

Kanske kan man likna denna spelning med en tidsresa. För vad förväntades om inte Roxettes gamla superhitlåtar från slutet av 80- och början av 90-talet. Med den oerhört framgångsrika skivan Look Sharp! (1991) blev Roxette en världsangelägenhet och gruppen har sedan dess sålt fantastiska 75 miljoner skivor. Under 90 minuter tog Gessle och Fredrikson med sig publiken tillbaks till denna guldperiod. Gamla hits som Sleeping in my Car spelas med stort genomslag och en allsångstämning inträder. En stor del av publiken skiljer sig också rejält från den typiske festivalbesökaren. Åldern är närmare 40 än 20 och barnvagnar och bebisar med hörlurar syns betydligt mer frekvent än tatueringar och farliga bandtröjor. Många av besökarna står förmodligen i publikhavet av nostagiska skäl. När Roxette spelar She’s Got The Look får de vad de kommit för. En nostalgisk tidsresa tillbaks till en tid då Roxette var ett obligatoriskt element när man knäppte på radion eller MTV.

Detta blir lite på gott och ont. Alla vill höra de gamla listettorna men när Gessle presenterar b-sidor från singlar verkar inte riktigt lika många kunna sjunga med i texterna. 90 minuter blir på tok för mycket trots att duon backas av mycket kompetenta medmusiker. Alla verkar stå och vänta på de där låtarna som de kommer ihåg och känner igen. Vem bryr sig om en låt som egentligen inte fungerade ens när det begav sig för 20 år sedan? Förmodligen mest Per Gessle själv.

Gessle ser förövrigt pigg ut på scen. Det står ”Per” med diamanter på hans gitarrband. Detta säger allt om den nu 53åriga popikonen. Han är väl medveten om sin status, och oavsett om diamanterna är äkta eller inte, så är han en vandrande framgångsaga. Fredrikson är fortfarande bräcklig men ser ut att ha återhämtat sig, förhoppningsvis är hennes långa kamp mot cancer nu helt över. Hennes röst är däremot inte vad den en gång var. Hon klarar inte de riktigt höga tonerna och känns ganska passiv på scen. Men publiken verkar ha överseende med detta. Extranumret Listen to Your Heart får hela publikhavet att sjunga med. Visserligen liknar det snarare ”Allsång på skansen” än en regelrätt popkonsert, men vem hade väntat sig något annat? Roxettes ”bäst före datum” har för länge sedan gått ut och nu finns bara det nostalgiska tidsresandet kvar.

Spelningen den 27 juni var medioker på sin höjd, men visst finns det lite stjärnstatus kvar hos den gamla succéduon Gessle och Fredriksson.

— — —

Kristoffer Pettersson är del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree