Hem » Okonstmuseet » Mat

Mat

Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat som vi inte ska äta, ja som knappast går att äta. Detta har en mycket lång tradition och hänger delvis ihop med att de vanligaste religiösa offren genom tiderna och i alla delar av världen har varit, och är, mat. Och vad ska vi göra med maten om vi inte ska äta den? Ja, titta på den…

I Andra Mosebok 25:30 står det så här:

”Och du skall beständigt hava skådebröd liggande på bordet inför mitt ansikte.”

Tillverkning av smörskulpturer i Tibet

Tillverkning av smörskulpturer i Tibet

I det svenska bondesamhället bakades skådebröd inför jul. Det fick så småningom snarare en statusfunktion än att det var en religiös handling. Också på borden i de rikare husen kunde det ibland ställas fram rätter som enbart var till beskådande. Även där handlade det om status.

Nuförtiden kan det hända – det är särskilt vanligt i Japan – att restauranger skyltar med mycket konstfärdigt utförda skulpturer som föreställer deras maträtter.

Högtiderna markerades med speciella maträtter eller godsaker. Det passade till både glada fester och mer dystra tilldragelser. Begravningskonfekt till exempel. I Mexiko firas De dödas dag. Då kan man köpa en döskalle av socker med ens eget namn i kristyr. Och vid vissa högtider i Tibet tillverkas färggranna skulpturer av smör.

Från Tyskland kommer sockerägg som man kan titta in i. Där inne finns ibland hela landskap uppbyggda. Sockerägg är särskilt populära till påsk.

Vid jul hänger vi pepparkakor med kristyr i fönstren och julgranskarameller i julgranen. När jag var liten gjorde jag misstaget att ta en julgranskaramell för att äta den. Då fick jag lära mig vad uttrycket ”när det kommer till kritan” innebar i praktiken. Julgranskaramellerna var i princip oätliga.

Idag är tårtor med speciell utformning och särskilda motiv en hel industri. Bara fantasin sätter gränserna – marsipan är ett material som lånar sig till nästan vad som helst.

När man är utomlands kan man köpa exotisk sprit med märkliga ingredienser. I flaskorna kan det ligga ödlor, ormar och insekter.

Peter Ekström

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Vissa bilder kommer från annat håll. Avdelning: Skådebröd.  Beskrivning: Olika slags material. Ofta livsmedel. Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

IMG_1460

Pepparkaka med kristyr.

Namnlös

Mexikanska sockerskallar.

smoerskulpturer_pt_8

Smörskulptur.

DSC_0281

Pepparkakshus.

egg

Sockerägg.

en doft av bröd 135

Skådebröd.

begravningskonfekt_tro_hopp_karlek_samt_grav

Begravningskonfekt.

CmsImage

Julgranskarameller.

645@70

Spritflaska med orm.

IMG_0258

Svanbakelse.

IMG_0869

Banan av trä.

images

Sushi av plast.

imgp4211lit

Tårta.

synpunkt02

Bordsdekoration.

Share

1 Kommentar för “Mat”

 1. Det var en luffare som kom till en gård vid middagstid och bad om en bit mat. Det luktade gott från köket. Nähej, sa bonden, det kan vi inte bjuda på. Men jag kan visa dig en biff.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree