Hem » Blå Kalender » Cykeltur bland Örebrominnen på allhelgonadagen

Cykeltur bland Örebrominnen på allhelgonadagen

Mitt på dagen cyklade jag till Hovsta kyrkogård några kilometer norr om centrala Örebro. Jag stannade först på Coop på Änggatan och köpte en tändsticksask. Tände ljus vid mammas grav och vid farmor och farfars grav. Det började regna just som jag stigit av cykeln. Jag tog skydd ett tag vid entrén till kyrkan. Tog ett foto på kyrkan innan jag cyklade därifrån.

Sommarstugan som farfar byggde i början på trettiotalet låg ganska nära Hovsta kyrka, över gärdet på andra sidan järnvägen. Nu växer villaområden fram där, även alldeles intill kyrkogården. Hovsta kyrkogård är liten, vacker och personlig i jämförelse med den gigantiska norra kyrkogården som jag passerar på cykelturen.

Stannade till i Lillån på vägen tillbaka. Här bodde jag mina första tre år. Jag har bara fragmentariska minnen härifrån. Jag minns att jag stod på garageinfarten en dag och kände mig ensam. Jag minns också att jag åkte med mamma i bilen när hon övningskörde. Hon hade tagit körkort och hade en liten blå Honda Civic när vi flyttade till Köping. Anledningen till flytten var att pappa hade fått jobb på Träullit, ett företag som tillverkade träullsplattor. Långt senare har jag insett att träullsplattetillverkningen var en del av det som kallades cementstaden i Köping. Träullsplattorna var nämligen cementbundna. Till denna cementstad gick en linbana från Forsby kalkbrott.

Mamma började läsa på Komvux på Ullvigymnasiet i Köping. Jag minns när vi gick runt kvarteret tillsammans och la lappar i brevlådorna om att vi sökte efter en dagmamma till mig. Marianne, på Diskusgatan 11, blev min dagmamma. Efter studierna började mamma arbeta som vårdbiträde på långvården på Köpings lasarett.

När jag var på KB i Stockholm för några år sen fotograferade jag av Telefonkatalogen från 1974, Örebrodelen. Där finns många olika Börje Gustafson. En byggnadsarbetare, en byggnadssnickare, en skogsarbetare, en lantbrukare, en elektriker, en vaktkonstapel, en trafikkonstapel, en chaufför, en entreprenör, en direktör, en åkeriägare, en filmfotograf, en ingenjör på Apelvägen 129 D, men den som ska komma att bli min pappa är ingenjören på Åkervägen 11 med telefonnummer 019–234131.

I denna telefonkatalog framkommer också att byggnadsverkmästare Berndt Gustafson bor på Åkervägen 13. Faktum är att under sjuttiotalet bodde bröderna Berndt och Börje Gustafson med familjer grannar på Åkervägen. De byggde en bastu till sommarstugan och Berndt byggde även en egen sommarstuga bredvid den som farfar Ragnar hade byggt. Det blev ett nytt kapitel på historien kring sommarstugan. En ny generation. Midsommarfiranden och så vidare. Mina egna minnen är som sagt bara lösryckta. Jag minns att Karin i ett av grannhusen hade två ringklockor på sin cykel. Jag minns att det började brinna i en gardin när jag satt i köket hemma hos farbror Berndts familj. Berndts fru Siv lyckades släcka elden och sa något om att vi inte fick säga nåt. Sen minns jag inte så mycket mer.

Jag lärde mig cykla på nya adressen på Diskusgatan i Köping. Jag hittade balansen, som jag uttryckte det då. Cykeln hade vi köpt på B&W i Lillån. När pappa och jag bastade i villan i Köping frågade han om jag ville ha limpa eller sadel. Jag sa att jag ville ha limpa.

På vägen tillbaka stannade jag också och fotograferade vattentornet Svampen, valde en vinkel där gula höstlöv ramade in motivet. Tog även ett foto på Grubbensgatan 17 där farmor bodde i en etta på första våningen fram till 86. Jag tycker inte husfasaden ser ut som jag minns den från barndomen. Den ser slätare ut nu, i mitt minne hade den lite struktur. Ja, hela familjen bodde antagligen på Grubbensgatan en gång i tiden när de inte bodde i sommarstugan. Men farfar dog tio år innan jag föddes. Så för mig var det farmors adress.

Jag minns middagarna med köttbullar, kalops, kåldolmar med sås och potatis. Till efterrätt kunde det vara äppelpaj tror jag eller persikor direkt från burk. Det var nåt med att sådan frukt på burk var en exklusivitet eller nymodighet i farmors generation. Farmor hade också godis i en skål i hallen. Jag tror det kunde vara till exempel hallonbåtar. Jag tyckte om farmor. Jag kände mig trygg med henne. När mamma och pappa var på Rhodos i en vecka flyttade farmor hem till oss och tog hand om mig. Det var nåt extra med jularna när farmor var hemma hos oss. Tidigt på juldagsmorgonen var bara hon och jag vakna. Då fick jag sitta i hennes knä i en fåtölj i finrummet när hon läste ur seriealbumet med 91:an Karlsson som pappa önskade sig varje jul.

Magnus Gustafson

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree