Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Ridin’ med Eric Bibb

CD: Ridin’ med Eric Bibb

Eric Bibb: Ridin’  (Repute Records/SGO Music). Speltid: 60’55.

Eric Bibb (sång, gitarr, banjo) och en rad andra på fiol, munspel, gitarr, bas, slagverk, synt m.m. (bl.a. Taj Mahal & Jontavious Willis, Russell Malone, Amar Sundy, Harrison Kennedy, Habib Koité)

Betyg:

Eric Charles Bibb har väl nästan gått och blivit folkkär här i Sverige efter att ha varit med i såväl Allsång på Skansen som På spåret. Men han är djupt rotad i amerikansk tradition med bluesen i botten och tillsatser av country och gospel. Och nog vill det snygga omslaget på hans nya album att våra tankar ska go west med Bibb på hästryggen mot en aftonssolshimmel och ett passande typsnitt på den talande titeln: Ridin’. Många av låtarna faller rytmiskt in i skritt och trav. Men ridin’ handlar ändå främst om ”ridin’ on the freedom train”.

Eastman Johnson: A Ride for Liberty – The Fugitive Slaves (1862)

Bibb säger sig i hög grad vara inspirerad av Eastman Johnsons A Ride for Liberty – The Fugitive Slaves från 1862, en målning som enligt Brooklyn Museum är unik för sin tid, då den visar slavar som på egen hand söker sin frihet. Själv säger Bibb att: “Johnson’s painting embodies all the hope, determination and courage that is at the core of the African American experience and needed now throughout the world.” Som singer song-writer återkommer han till den afrikan-amerikanska erfarenheten, till sina förfäders historia och historier, i ett försök att förstå den  systematiska rasism som ännu existerar – och med hoppet att fördriva den ur världen. Just därför att texterna är så viktiga för Bibb är det lite synd att de inte bifogats i ett häfte.

Albumet har en emotionell tyngd som lyfts fram av Bibbs mörkt distinkta röst. Men i den tryggt gungande rytmen finns också en tro på förändring – hästen som bär oss mot en förhoppningsvis bättre framtid. Eric Bibb bjuder på en alltigenom övertygande musikalisk ritt även för en som, likt undertecknad, är måttligt insatt i genren. Att Att Ridin’ är nominerad till en Grammy 2024 är inte svårt att förstå. Så jag slår till med en betygsfemma.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree