Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Och så levde de lyckliga

Roman: Och så levde de lyckliga

Och så levde de lyckliga
Lucy Dillon
Bokförlaget Forum
518 sidor
Utkom 2013-01-30
Betyg:test

— — —

Jag ska erkänna att det tog mig en stund att komma in i historien. Även om jag är lite torsk på så kallade ”feel good”-filmer så är samma genre i bokform ett nytt territorium för mig; det förekommer ofta mord i böckerna jag läser, antingen historiskt dokumenterade eller uppdiktade av en eller annan deckarförfattare.

Lucy DillonMen så satt jag då här med Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon framför mig. Mötet var som sagt inte helt okomplicerat, men innan jag visste ordet av, någonstans i kapitel fyra (och har man bara som bäst en kost stund varje kväll att läsa så är det en väg dit) så upptäckte jag att jag var uppslukad. Att inte få veta hur det skulle komma att gå i Longhampton för den karriärdrivna Michelle och den åtminstone synbarligen försynta Anna och deras planer och drömmar var en otänkbarhet.

Michelle dyker upp i den lilla staden på ”flykt” undan ett äktenskap hon inte längre vill vara del av, och på ett hundcafé möter hon Anna och den hyperaktiva dalmatinern Pongo. Anna i sin tur lever med sin man och tre motsträviga styvbarn medan hon när drömmen om ett eget barn och vänskap uppstår.

Men vänskap kan vara skör, och när drömmar kolliderar i en kaotisk verklighet så kan det hända saker, och det är precis vad som sker i ”Och så levde de lyckliga”. Kan man hitta tillbaka till det man tror att man helt slagit sönder? Men boken handlar också om kärleken till just böcker, och nödvändigheten, den absoluta nödvändigheten av en bokhandel i en stad. ”En stad utan bokhandel är en stad utan själ” är ett citat ur boken som många borde ha i åtanke.

Min skepsis till genren kom denna gång på skam. Ju längre jag läste, dess då mer omöjligt blev det att lägga ifrån sig boken. Jag kommer allt att utveckla min bekantskap med Lucy Dillon och hennes böcker.

Och så levde de lyckliga är Lucy Dillons fjärde bok, och den tredje som har ett visst hundtema. 2010 mottog hon RNA-priset, Romatic Novel of the Year Award för boken ”Ensamma hjärtan och hemlösa hundar”

— — —

Camilla Johansson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree