Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Serier » Serier: Pelle Forshed

Serier: Pelle Forshed

De anhöriga

Pelle Forshed

Kartago förlag

betyg-4.5

 

forshedSällan har jag blivit så omedelbart tagen och imponerad av ett svenskproducerat seriealbum som Pelle Forsheds De anhöriga. Det är utan tvekan ett av de absolut vackraste, intelligentaste och mest tilltalande verk jag sett på länge. Forshed rör sig på samma unika skaparnivå som de amerikanska mästarna Chris Ware och Ben Katchor. Förutom allt detta är boken en njutning att betrakta grafiskt. Pelle Forshed har gått från klarhet till klarhet och är idag en av de mest kompetenta serieskaparna i Sverige. Jag utnämner utan tvekan De anhöriga till en av favoriterna till Adamssonpriset 2013 – Seriesveriges Guldbagge.

Jag har haft förmånen att bitvis fått följa Pelle Forsheds utveckling som serieskapare, från de första trevande stegen i serieform i Fältbiologen vid 80-talets slut via Stockholmsnatt till detta hans senaste mästerverk. Jag kan inte sluta att förundras över den stilsäkerhet och fantastiska linjeföring som Forshed besitter. Sådan känsla för seriens formspråk måste nästan vara medfött. Inte så konstigt i detta fall fall då Pelles far är den hyllade naturillustratören Nils Forshed.

forshed2

Pelle Forshed

Pelle som delvis har sina rötter i Örebromyllan liksom flera av dagens mest framgångsrika serieskapare som Niklas Asker, Susanne Johansson och Stefan Thungren. Med Stefan har han dessutom skapt den mångfaldigt hyllad serien Stockholmsnatt. Man kan ställa sig frågan om solida tråkigheten som präglar Örebros kulturliv kanske är särskilt god grund för serieskapande?

Bokens ramberättelse rör sig kring och omkring personerna på S:t Bodils hemtjänst. De anhöriga är en novellsamling kring temat skuld och melankoli. Pelle Forshed enkla men samtidigt kongeniala berättelser om livet och döden är så intelligenta men samtidigt kärleksfullt skapade att man häpnar över hur skickligt denna bok är konstruerad.

De anhöriga har blivit kallad både tragikomisk vardagsskildring och intelligent vardagsrealism men jag tycker båda dessa epitet är att reducera Forsheds kvaliteter. De anhöriga är rätt och slätt stor seriekonst på absolut högsta nivå. Pelle Forshed har med detta verk tagit steget in bland de stora internationellt erkända serieskaparna.

forshed3Pelle Forshed har lyckats att ständigt förnya sig själv, från Stockholmsnatts observationer kring innerstans hipsters till denna lysande existentiella vardagsskildring.

Man kan bara med förundran vänta på som ska komma härnäst från Pelle Forsheds penna.

Thomas Karlsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree