Hem » Bokhyllan, Recension, Serier » Serier: Flugornas ö

Serier: Flugornas ö

Emma Rendel
Flugornas ö
Kartago Förlag 2013
betyg-2

 

9789175150239Nej, nej nej!! var min första tanke vid åsynen av det hemska illgröna omslaget på Emma Rendels nya seriebok Flugornas ö. Efter att med stor tvekan öppnat albumet kom lyckligtvis mina farhågor bara delvis att besannas.

Det är sant att Emma Rendel inte är någon skicklig stilist eller ens speciellt driven i serieskapandets hantverk. Men hon lyckats på något märkligt sätt ändå vända sina begränsningar till sin egen fördel. Flugornas ö kan närmast beskrivas som en blandning av Lena Ackebo och en 7-årings klotter med en droppe Dantes Inferno tillsatt, ungefär.

Emma Rendel har stora ambitioner med sitt serieskapande. Men Flugornas ö står sig inte riktigt i en internationell jämförelse och hon har en del att lära vad gäller seriens formspråk för att nå ut på den riktigt stora internationella seriemarknaden. Men för den som gillar avantgardistisk ångestskräck bör Flugornas ö passa perfekt.

För Flugornas ö är en skräckfilm, en bok av svarta ikoner förklädd till en egensinnig samling tecknade ångestbilder. Textbubblornas meningar slingrar sig ormar över sidorna. Den ångestfyllda Mise en scènen har sina rötter djupt ner i det grekiska ödesdramat. Mörkret kryper obemärkt fram genom varje spricka och den naiva stilen förstärker skickligt obehagliga stämningen. Det är som en surrealistisk zombiefilm regisserad av Salvador Dali. Där innevånarna på flugornas ö bara till det yttre, mer eller mindre, antar mänsklig form

Den yttre handlingen rör sig kring en ung präst kommer till ön där befolkningen nyligen, på eget bevåg, har byggt en kyrka. Prästen får en stor bostad och alla verkar mycket entusiastiska. Gudstjänsterna är väl besökta – men det dröjer inte längre förrän denna fasad rämnar och en avgrund öppnar sig.

Emma Rendel har tidigare på svenska gett ut Allt är allrajt samt på engelska bland andra Pentti & Deathgirl 2009 och The Awkwardists 2006. Hon har även ställt ut sina serier på Tensta konsthall, Kulturens Hus i Luleå och The Old Sweetshop Gallery. Emma Rendel har även studerat vid Royal College of Art i London.

Men allt sammantaget och hennes imponerande CV till trots så ser jag inte potential som rimligtvis borde finnas här och det bestående intrycket av Flugornas ö är det alldeles uppenbarligen saknas flera komponenter i berättandet för att det skall fungera.

Boken lämnar tyvärr en kvardröjande känsla av inte vara riktigt klar. Emma Rendels tillkortakommande som serieskapare blir i slutändan alltför besvärande för att Flugornas ö ska kännas intressant.

Thomas Karlsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree