Hem » Bokhyllan, Lyrik, Recension, Skönlitteratur » Lyrik: Dröm, baby, dröm av Jenny Tunedal

Lyrik: Dröm, baby, dröm av Jenny Tunedal

Dröm, baby, dröm

Jenny Tunedal

Wahlström & Widstrand. 118 sidor. Utkommer den 24 mars 2022.

 

 

”Som att störta genom den egna kroppen”

Jenny Tunedal i dikten My Pleasure

 

Jenny Tunedal f. 1973, debuterade 2003 med Hejdade, hejdade sken. Redan där satte hon en ton, som genomsyrat alla hennes kommande verk. Dröm, baby, dröm, hennes sjätte lyriksamling, är inget undantag: här finns allt från vardagliga skildringar av vad sorgen gör med människan till hur vårt inre landskap möbleras om och faller samman när de vi har nära lämnar jordelivet.

Det är en mamma som inte finns mer och en syster. Och andra. De gör som döda gör. Dyker upp i drömmar. Står framför en i vimlet. Väcker minnen till liv. Goda och andra. Drar ner en i depressionens djup och får en både att vilja återuppväcka och sudda ut. I dikten GLÖM INTE radas allt som ska göras och kommas ihåg upp. En hel flod av det som inte får glömmas. Eller det som en vill glömma: ”rädslan för att överge, glömskan, dödssjukdomarna, graden av ärftlighet, arvegodset, släktklenoden, de värdelösa smyckena, de tunga möblerna, kläderna …”

Men Dröm, baby, dröm lyfter inte enbart döden och sorgen. Den låter oss samtidigt följa med in i bostadsområdets vardagliga verklighet. Där barn leker sina liv och människor först älskar och sen lämnar varandra. Årstider finns med och någon har flytt från ett krig. Drömmar om andra liv växer fram.

All denna sorg och saknad och annat betraktas av baby. Baby som genom hela boken flikar in sina känslor och tankar. I fet stil. Ska erkänna att jag inte helt hänger med tankemässigt i alla babys inlägg men känslomässigt fungerar det. Skapar en sorts markering och distans.

 

          ”Baby

          Hej lilla vårdnadstagare

          Jag spottar ut dig så att du kan vara

          En ljus och mycket liten spillra

          Sprillans ny”

 

Döden är huvudtemat, men här finns även inslag av annat. Däribland miljökatastrofer och krigens följdverkningar. I dag när kriget rasar i Ukraina, är det svårt att inte gripas av raderna i dikten VAD SKULLE VARA EN SEGER FÖR RÄTTVISAN som går att förstå som en bild av en syskonkonflikt, kanske syskonen i Kung Lear. Eller en klimatkris. Men i den situation världen befinner sig i dag, är det svårt att inte låta bli att läsa in en konflikt mellan syskonländerna Ryssland och Ukraina: ”Det skulle vara att stå ute i snön eller den kringvirvlande sanden och /ropa till några svarslösa berg. / Tusen kilo salt utstrött på marken Tusen miljarder / kroppar som faller Som smör i solsken /De privata egendomarna förtärs av eld Tusen mil på mil Tusen miljarder”

Jenny Tunedal. Copyright/fotograf: Sara Mac Kay

Vid en första genomläsning av boken, tycks flera rader bekantare än andra. Vilket visar sig ha sin naturliga förklaring. Tunedal kombinerar sin magnifika lyrik med strofer från andra kända poeter och författare. ”Det verkar så i mina ögon Hopplöst eller sorglöst / De bländar bara av sitt sken Ljuset skyddar ingen / eller får någon att minnas Jag var inte beredd”.

Det är inte enbart Harry Martinsons juninatt som lagt sitt sken över Dröm baby dröm. Här finns flera. Bland andra Anne Carson, Karl Marx och Sigmund Freud. Alla poeter och författare som Tunedal väver in i sina dikter finns nämnda i slutet av boken. Freud finns med i dikten ”Alfabetet som metod” vilken utgår från registret i Sigmund Freuds Drömtydning.

Diktjaget söker på nätet för att komma vidare efter den drabbande sorgen. Sökresultatet visar patologisk eller komplicerad sorg. I ELEKTRAFORMULÄRET radas 19 olika påståenden upp och besvaras. Alla som förlorat någon nära känner säkert igen sig. Om inte i alla, så i något eller några: ”15. Jag ser dig framför mig // Jag vet inte /Människor och djur och moln /Månen liknar dig alltmer”

Det mesta i Dröm, baby, dröm talar rakt in i kroppen. Går förbi hjärnans analysfilter och landar på andra platser. Möter i själ och hjärta. En samling dikter där formen anpassar sig efter innehållet och där livets ändlighet ses i ljuset av det drömda eviga. Att sedan Bruce Springsteens Dream Baby Dream letar sig in mellan raderna, kanske bara är en villfarelse. Eller också finns ett samband. ”en ljus och mycket liten spillra” behöver vi hålla vid liv. ”Come on, we gotta keep the light burning” trots att döden och sorgen alltid är en del av våra liv.

__________

Agneta Wistrand Rosendal ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree