Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Bilderbok: Mamma Mu blir ledsen av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Bilderbok: Mamma Mu blir ledsen av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Mamma Mu blir ledsen

Text: Jujja Wieslander

Bild: Sven Nordqvist

Rabén & Sjögren. Har nyss utkommit.

Läsålder: 3–6 år

 

Jujja Wieslanders sånger och böcker har funnits sen 70-talet. På förskolor, i hemmen och i andra sammanhang har de lyssnats på, sjungits och lästs. Sångerna varma, roliga och kärleksfulla. Böckerna likaså. Vem minns inte barnvisorna ”Tumme möter tumme” eller ”Ketchup ska prutta”?

Sven Nordqvist illustrationer har alltid följt texterna och på ett säkert sätt lyft fram karaktärernas känslor och humör. Inte minst i alla berättelser om Mamma Mu och kråkan. Ett radarpar med lite olika syn på både det ena och det andra.

I bilderböckerna finns ett eller flera problem som behöver lösas. Så är det såklart också i Mamma Mu blir ledsen.

Först blir kråkan tillrättavisad av Mamma Mu. Kråkan tror att det är han som det ropas ”Maten är klar” till. Mamma Mu förklarar att det inte är så, utan det är barnen på gården som mamman ropar på. Kråkan blir både arg och ledsen. Sen säger Mamma Mu till kråkan att ett av barnen ställer ut en tallrik med pannkakor i trädgården. Kråkan blir mycket glad och slukar pannkakorna.

En kort stund därefter står Mamma Mu i hagen och kråkan kommer förbi. Kråkan vill träffa sin vän igen. Mamma Mu tror att kråkan menar henne och blir så glad att han kallar henne för just vän.  Men det är barnet som ställt ut tallriken med pannkakor kråkan talar om. Då blir Mamma Mu mycket ledsen och sorgsen. Kråkan som är hennes vän, väljer att kalla en annan för bästa vän.

Kråkan förklarar att det alltid varit han som hälsat på Mamma Mu, men att hon aldrig hälsat på honom.

En insikt som får Mamma Mu att tänka efter och göra något åt det för att rädda vänskapen.

Mamma Mu blir ledsen sätter ord och bild på vad som kan störa vänskap, men också vad man som vän behöver förstå och göra för att hålla vänskapen vid liv. En bilderbok som i sin enkelhet får både barn och vuxen att fundera över vänskapens innersta koder och samtidigt ta sig en funderare på varför man inte besökt en omtyckt vän.

__________

Agneta Wistrand Rosendal

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree