Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Svart Venus

DVD: Svart Venus

Svart Venus
Drama, Frankrike/Belgien, 2010
Distributör: Folkets Bio
Regi: Abdellatif Kechiche
Medverkande: Yahima Torres, André Joacobs, Olivier Gourmet, Elina Löwensohn m.fl.
Längd:  2 tim, 39 min
Finns på dvd från 2012-01-25

— — —

I slutet av 1700-talet föddes Sartje Baartman i Sydafrika. Hon var slav och togs som ung kvinna med till London av en vit man för att uppträda. Där visade han upp henne som ett djur i bur, en vilde att skräckslaget få se och känna på. Bakom kulisserna var Sartje i någon mån fri men alltid bunden till mannen som tjänade på henne. Hennes liv blev att visas upp och användas som någon slags leksak för andras mörkaste begär, där dominans och hudfärg spelade en stor roll. Den franska vetenskapsakademin visade stort intresse för henne och hennes kropp. När hon till slut protesterade blev hennes enda överlevnad att prostituera sig och hon dog ensam i misär. Hon såldes då till vetenskapsakademin som använda hennes kropp i sin forskning om raser. Hennes kvarlevor, såsom hennes hjärna och de yttre könsdelarna, sparades i formalin och fanns att beskåda så sent som 1974 på ett museum i Paris. År 2002 begravdes hon i sina hemtrakter i Sydafrika.

Svart Venus är en mörk och fasansfull historia som inte går att värja sig emot. Alla som närmade sig Sartje ville ha något av henne, vare sig de var affärspartners, trashankar, societetsfolk eller vetenskapsmän. Alla utnyttjade henne efter egen lust och vinning. Den koloniala synen på svarta människor kittlade den vita publiken som med skräckslagen förtjusning närmade sig henne. För dem var hon endast en kropp, antingen att förlusta sig med eller för att undersökas som ett objekt. Hon hölls fången på samma sätt som björntämjarens björn hölls fången. Hennes enda väg att stå ut blev alkoholen.

Filmen är lång men håller hela vägen ut. Miljön, fotot och musiken är i samklang, där scener från det gamla London och Paris med både misär och rikedom målas upp på ett färgstarkt och mustigt sätt. Skådespelarinsatserna är mycket bra. Speciellt gäller det Yahima Torres, som visar Sartjes brustna och återhållsamt vredgade blick, när hon fångad i sin kropp förs runt att beskådas. 

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree