Hem » Fokus » P4:s Kulturspaning läggs ner

P4:s Kulturspaning läggs ner

P4 Örebro har allt sedan kanalen startades haft någon programrubrik som helt ägnats åt kultur. Under de senaste åren har detta skett i programmet Kulturspaning. Där har kulturbevakning motsvarande dagstidningarnas kultursidor med personliga reflektioner och recensioner kunnat höras. Framför allt har Martin Dyfverman, känd från både P4 och P1, varit den röst man har hört i programmet. Hans ödmjuka och lågmälda stil har gett en stark trovärdighet till programmet.

Men nu ska Kulturspaning läggas ner. Någon ny programpunkt med särskilt ansvar för kulturen kommer inte att införas. Kulturen ska behandlas som andra ”aktualiteter och nyheter”.

Så här säger P4 Örebros tillförordnade chef Jonas Edlund:
-Det här har kommit uppifrån. Det ingår i direktiven för nästa år. Att lägga ner programmet är inget lokalt beslut. Åtgärden ska inte ses som någon nedrustning. Det blir inget specifikt kulturprogram men väl ytor för kulturen. Mängden kulturbevakning kommer att vara den samma. Inom P4 kommer kulturbevakningen snarast att öka, Kulturnytt kommer att sändas också i vår kanal.

Jonas Edlund säger vidare att han inte ser detta som en del av en allmän trend där medias bevakning av kulturen rustas ner.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

2 Kommentarer för “P4:s Kulturspaning läggs ner”

  1. Mängden kulturbevakning kommer att vara den samma, men behandlad som andra ”aktualiteter och nyheter” – det var vad Lars Linder såg som ett värsta scenario när DNs kulturredaktion bantades.
    En otäck tid.

  2. Peter Ekström

    Jonas Edlund har lämnat ett förtydligande i ett mail. Där säger han bland annat så här: ”’Kultur i nyheter och aktualiteter’ kommer från vår vår P4-beställare. Jag har sedan tolkat detta och agerat. Ingen högre chef har sagt spec. att programmet ska utgå. Alltså inga direktiv om nedläggning; jag har tolkat vår beställning. Beslutet är mitt.”

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree