Hem » Debatt » Örebro läns museum: Museidebatten fortsätter

Örebro läns museum: Museidebatten fortsätter

Det har uppstått en kulturdebatt om Örebro läns museum. Bland annat har Stefan Nilson skrivit en uppmärksammad krönika i Nerikes Allehanda (NA). Det är mycket bra att det äntligen blir diskussion om museet. Det är visserligen inte första gången. Både jag och Stefan Nilson har genom åren skrivit om museet många gånger och emellanåt har diskussionen faktiskt hettat till. I det perspektivet känns det mycket märkligt när landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (s) säger att museets kris kom som en total nyhet för henne. Den nedrustning av museets verksamhet som skett de senaste åren, strömmen av avgående museichefer, vädjanden om ökad budget med mera, borde inte ha undgått henne.

Men alla tycks lika nymornade. Snabbast på bollen var Folkpartiet vars representanter i landstinget och i Örebro kommun stod upp för museet. Fast utan så värst konkreta förslag. Till exempel har de inte föreslagit några extra pengar i sina alternativa budgetar.

Det är ett par frågor i museikrisen som kristalliserar sig. Dels underfinansieringen och nedrustningen av kompetens. Dels frågan om Örebro kommun inte borde vara med och ta ansvar för verksamheten.

Ett tungt inlägg skrevs (NA 130421) av Örebro kommunstyrelses ordförande Lena Baastad (s) tillsammans med kommunalråden Lennart Bondesson (kd) och Björn Sundin (s) – Örebros ledartrojka. Det är ganska substanslöst och tar mest upp den olyckliga skenfrågan om idrottshall kontra kultursatsning. Sedan kommer det vanliga skrytet om Örebro som kulturstad. Men i artikeln skriver de tre också så här:

”Vi som kommunala företrädare är beredda att ta en diskussion med landstinget om Länsmuseets verksamhet på sikt – men då ska det ske i en kontext som berör alla länets intressenter.”

Det är intressant med tanke på att situationen i Örebro i stort sett är unik. I övriga Sverige bidrar residenskommunerna med ansenliga bidrag till länsmuseerna. Men inte i Örebro län. Här bidrar alla småkommunerna men inte Örebro kommun. Man undrar vilken utökad kontext som krävs för att också Örebro ska dra sitt strå till stacken.

I ett tv-inslag gjorde Irén Lejegren (s) det mycket underliga uttalandet att landstinget inte kan ge kulturen mer pengar än till vården. Men det är det väl heller ingen som har förväntat sig? Hon är ordförande för landstingets nämnd för tillväxt, kultur och bildning. Hela den nämndens verksamhet får cirka 2{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} av landstingets budget. 165 miljoner kronor av totalt 7,2 miljarder kronor. Av de 2 procenten är kulturen bara en del. Irén Lejegren tar också hjälp när hon skriver debattinlägg och får stöd av Pernilla Calmerfalk (v) och Agneta Nilsdotter (mp) i NA 130427. Där skriver de så här:

”Verkligheten är den att nämnden har en begränsad budget men att inom den budgeten har nämnden tydligt prioriterad verksamhet som utpekats som viktig i landstingets kulturplan.”

Att begära en utökad budgetram verkar vara uteslutet.

I samma artikel redovisar Lejegren, Calmerfalk och Nilsdotter hur mycket ”extra” pengar museet ska få. 450000 kronor till ett par projekt samt 1,2 miljoner kronor från Regionförbundet. Men de pengarna har ingenting att göra med museets strukturella problem. I dagens politik har man uppenbara problem med långsiktigt tänkande. Roliga och dagsfärska projekt går däremot bättre.

Hur man än räknar når man inte i närheten av det akuta behov på fem miljoner kronor som den oberoende utredaren Tomas Jönsson slog fast i sin utredning om museets situation nyligen.

Inte ens museistyrelsens ordförande Pentti Supponen (s) verkar vara särskilt intresserad av att ta strid för museet. På en presskonferens nyligen sa han att det kanske skulle gå att få en miljon kronor från landstinget. Men så mycket mer trodde han inte på. Att gå ut i debatten tycks inte ligga för honom.

Det ansvar som pålagts landstinget av staten och av medborgarna i Örebro län är det ingen som ännu har tagit. Men den relativt heta debatten tyder i alla fall på dåligt samvete. Det är ju alltid något. Jag hoppas att detta värmer tjänstemännen och kulturarbetarna på museet.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

1 Kommentar för “Örebro läns museum: Museidebatten fortsätter”

  1. New Public Management – politik och ingenting annat.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree