Hem » Konserter, Recension » Bluesfestival på Clarion – genuin Örebronostalgi

Bluesfestival på Clarion – genuin Örebronostalgi

SONY DSCÖrebro Rock- och Bluesförening bjöd i helgen på traditionell våravslutning och festival på Clarion Hotell i Örebro. Clarion som blivit en viktig kulturscen i sta´n på senare tid. I sex år har föreningen arrangerat blueskvällar en gång i månaden på samma scen och som sedan avslutas på detta sätt.

Det blev en rökarkväll med massor av gamla örebromusikanter och lika mycket nostalgi. Nostalgi i form av kala hjässor, grånande hår, en hel del kulmagar och givetvis mängder av blues och rock från de två scenerna. Det började redan kl 16.00, sannolikt av den anledningen att när man kommit upp i dessa mogna åldrar så tar krafterna slut tidigt och man behöver komma i säng i tid.
”Vad gamla de blivit” ljöd en kommentar från publiken som en bekräftelse på att tiden går…..
Först ut på den lilla och gemytliga utescenen var kultgänget Vargtegel som startade redan 1972. Afrobeat med ett grymt gung där Femi Akinde ledde sången och fick delar av publiken att dansa. Tyvärr hade publiktillströmningen inte kommit igång riktigt så det var väldigt många som tyvärr missade ett riktigt bra gig.

Bo BrunteEfter att ha lyssnat på några band så inser man snabbt att musikscenen på 70- och 80-talet i Örebro var en liten ankdamm där alla lirade med alla.

Så också denna eftermiddag och kväll. Örebroprofilen och den virtuose gitarristen Bosse Saf lirade i hela fyra uppsättningar denna kväll. Vargtegelbasisten Pelle Waldén fanns med i tre och han var inte ensam om liknande engagemang.
Gruppen Beatboogie stod för lite genuin rock´n roll à la 50-talet med låtar som That´s allright Mama och Whole lotta´ shaking´ goin on. Och, jodå, visst lades det några sulor i parketten, trots det begränsade utrymmet framför den lilla utescenen när några buggsugna inte kunde sitta still.

 
Tvättäkta Chicagoblues svarade Rocking Cobra & the Rattlesnakes för. Bosse Erikssons raspiga stämma och distade munspel tillsammans med Lennart Hedlunds gitarr gav skön trätrottoarkänsla. Genuin gathörnsblues är givetvis en viktig hörnsten i en festival som denna. På något sätt känns det också lite extra genuint att höra låtpresentationer och mellansnack ske på närkingska om ni förstår vad jag menar…..

 
Om Vargtegel har kultstämpel så gäller det också i allra högsta grad Bo Brunte. Kompisar som levde flera av sina tonår på ungdomsgården A-huset på 70-talet och där började lira tillsammans. Nu, 40 år senare sticker de ut och gör en helt OK spelning, trots att de inte spelat ihop på flera år. Lite Dylan och Stones, men givetvis också några låtar av sångaren Stefan”Snulle” Berglind, en Örebroprofil som tillsammans med Pelle Waldén på bas, Kaj Olson på trummor och gitarristen Bosse Saf gav publiken en nostalgisk tripp tillbaka till 70-talet, där Bosses gitarrspel briljerar. Den mannen borde stå på större scener.

 
Totalt gav festivalen 13 olika nummer på två scener och man höll på fram till midnatt. I sådana här sammanhang blir det emellanåt lite åt ”hellre än bra”-hållet, men som sagt, det är publikvänligt och genuint….
Men tro nu inte att denna avslutningsfestival på en lång blues- och rocksäsong på Clarion betyder någon slags avslut. Nej, nu flyttar Örebro rock & Blues ut till kulturreservatet Wadköping och bjuder in till Blues & BBQ på teaterscenen. 16 juni är första tillfället och sedan kommer två tillfällen ytterligare under augusti. Håll utkik.

– – –

Text och foto: BJÖRN REIMERS

Bilder:

1. Vartegel, kultband från 70-tal gav ett skönt afrogung.

2. Bo Brunte, Pelle Waldén, Stefan ”Snulle” Berglind, Kaj Olson och Bosse Saf.

Share

2 Kommentarer för “Bluesfestival på Clarion – genuin Örebronostalgi”

  1. Kul att det skrivs lite om lokal musik
    Tur med vädret och ett stort tack till hotellet som upplåter sina scener till ÖR&B

  2. Det var en lyckad kväll!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree