Hem » Debatt » Örebro länsmuseum: Politikerna tar inte ansvar

Örebro länsmuseum: Politikerna tar inte ansvar

Detta är Peter Ekströms tredje inlägg i debatten om Örebro länsmuseum.

Örebro länsmuseum är i en djup kris. Den har yttrat sig på många sätt: att man inte har råd med programverksamhet, att basutställningarna får stå alldeles för länge, att lokalerna inte kan skötas om på rätt sätt, att man går med ett kraftigt underskott. Med mera.

Krisen har antagligen många rötter varav en del säkert går långt tillbaka i tiden. Att krisen har kunnat djupna så mycket utan att de ansvariga tagit tag i situationen har säkert också gamla skäl. I dagsläget tycks det vara en rätt ointresserad huvudman – Örebro läns landsting, en mycket svag styrelse samt en museiledning som satts i en svag position, som är viktiga delar av krisen.

Örebro läns landstings politiker verkar inte veta vad man ska ha ett museum till. Det tycks enbart vara en budgetpost för dem. I landstingets kulturprogram omnämns museet i knappa och mycket allmänna ordalag.

I svåra tider borde styrelsen naturligtvis ryta till gentemot huvudmannen. Det har den inte gjort. Den har varit försiktig.  Kanske har den varit mer lojal med landstinget än med den verksamhet som man ska vara styrelse för.

Museiledningen har försatts i en position där den har försvagats. Jag tror att det hänger ihop med bristen på uppdrag. Om museet haft ett tydligt uppdrag från sin huvudman hade det varit möjligt för museiledningen att ställa sig upp och säga att man inte klarar uppdraget med de resurser som finns. Det hade gett klarhet åt situationen.  Men nu finns inget tydligt uppdrag och museiledningen sysslar med att göra den bästa av situationen, sätta plåster på såren och utföra det som huvudman och styrelse sagt åt den att göra. Detta är ett gammalt mönster. Jag har känt ett flertal av museicheferna – ingen av dem har varit glad.

Det här har mynnat ut i en omställningsplan. Den tydligaste konsekvensen av denna är avskedandet av en stor del av personalen – 8 tjänster.

Men det är inte den enda konsekvensen. Museet kommer att få mindre möjligheter att ta hand om historiska föremål och konst. Öppettiderna kommer att dras ner. Den tekniska avdelningen läggs ner.

Kanske betyder detta att museet inte kommer att kunna ha några konstutställningar. Och när bergsmansgården Siggebohyttan behöver renoveras nästa gång så tar man in anbud och billigaste bemanningsföretaget får jobbet. Den historiska kompetens som museets nuvarande personal har försvinner.

Dessutom föreslår museiledningen att det återigen ska kosta inträde att gå in på museet. Knappast en åtgärd som ökar antalet besökare.

Alla dessa åtgärder är allvarliga nog och hotar direkt museets verksamhet. Men den allvarligaste är nog ändå den starka projektinriktningen som beskrivs på flera ställen i omställningsplanen. Trots att det står mycket om en projektorienterad ekonomi (ingen fast budget) och en projektorienterad organisation (färre fasta tjänster) så tror jag att detta är en anpassning till ”verkligheten”. Om pengar inte går att få som fastställda anslag från huvudmannen så får museiledningen rätta mun efter matsäcken.

”Projektifieringen” av kulturlivet är inte bra. Den gör en otrygg och underfinansierad sektor ännu otryggare och ännu mer underfinansierad. Att ansöka om projektbidrag här och där är mycket krävande. Kontinuiteten i verksamheten riskerar att bli lidande.

När det gäller ett museums uppdrag kan ett projekttänkande vara direkt på kollisionskurs. Ett seriöst museum har ett mycket långsiktigt uppdrag – projekt är alltid tillfälliga och avgränsade.

Men politikerna tycks gilla projekttänkande. Då slipper de långsiktiga åtaganden och kan tänka lite mer modemässigt. Örebro länsmuseum tvingas nu in i ett projekttänkande som till och med luttrade fria grupper kritiserar hårt.

Politikerna (läs Örebro läns landstings nämnd för tillväxt, kultur och bildning) gillar också att ge tjänstemän uppdrag att formulera sina egna besparingar. Kommer det sedan kritik så kan de ju säga, som i det här fallet, att det där är vad museiledningen själv har föreslagit.

Landstingets politiker och Örebro kommuns politiker tar inte sitt ansvar för Örebro länsmuseum. Det är skamligt.

Peter Ekström

Share

1 Kommentar för “Örebro länsmuseum: Politikerna tar inte ansvar”

  1. Peter Ekström

    PS. Bergsmansgården Siggebohyttan är sedan ett par år stängd för besökare på grund av för lite resurser.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree