Hem » Debatt » Örebro länsmuseum: ”Vad har vi gjort för att förtjäna detta?”

Örebro länsmuseum: ”Vad har vi gjort för att förtjäna detta?”

Maria Uddén, avdelningschef för den publika verksamheten på Örebro länsmuseum avgår. Läs varför här i Kulturdelen.

Gunnar Norrman skriver i en kommentar på Kulturdelen i debatten med tema Rädda Örebro läns museum att han efterfrågar ”kontroversiella konstnärer och utställningar. Några av dem, som jag skulle vilja se utställningar av i Örebro, är Makode Linde och Dror Feiler. Men man satsar hellre på gamla välkända och säkra kort, som kanske inte kostar så mycket heller. Resultatet blir intetsägande utställningar”.

Museets publika verksamhet är i en nedåtgående spiral. Att producera spännande nytänkande konstsutställningar med stora namn kostar mer än vår årliga totala utställningsbudget under flera år sammanslaget. Och att sedan ge en sådan satsning en marknadsföring den förtjänar, ja då har vi även bränt vår marknadsföringsbudget flera gånger om. Detta är inte något nytt, sedan jag tillträdde som avdelningschef för den publika avdelningen för fem år sedan har läget inte förändrats nämnvärt, det har varit en kamp varje dag. Personal med hög museikompetens, vilja och kreativitet förlorar modet när egna idéer men också initiativ som kommer till oss utifrån, från mig bemöts med ”jag är ledsen, men vi har inte råd”.

”Men gnäll inte om pengar hela tiden, allt går att göra med mindre budget och ni får rätta munnen efter matsäcken” har varit de ständiga hejaropen från styrelse och politiker sedan lång tid tillbaka. Nej – allt kostar inte pengar, vi marknadsför oss till exempel allt mer genom sociala media och genom goda relationer i samhället. Personalen slår regelbundet världsrekord i att få till fina egenproducerade utställningar med otroligt små medel (som exempel på lyckade produktioner under senaste åren vill jag nämna Tantvarning, Fågel fisk eller mittemellan och Hitta Hem). Vi har utställningsskärmar och montrar som återanvänds i tiotals utställningar, i sommar bygger vi utställningar med material som är 20 år gammalt. Fixa, trixa, spackla, lappa och laga är vår specialitet. Vår programverksamhet drivs med i princip inga pengar alls, men håller både bredd, kvalitet såväl som kvantitet. Bristen på klimatanpassning i utställningslokalerna och ett föråldrat säkerhetssystem begränsar oss dessutom i möjligheter att låna in konst och föremål från andra museer.

Regelbundet får vi höra från våra besökare att man önskar mera och bättre; mer föremål, mer lokalhistoria, kontroversiella och stora namn i konstutställningarna, att vi måste byta utställningar oftare, nya basutställningar och så vidare. Att medborgarna, vill ha mer och bättre av länsmuseet är sunt, gör oss glada och stärker oss i vår tro på att det vi gör är bra och viktigt. Att våra närmaste; förståsigpåare, politiker och styrelse skriker efter mera och bättre utan att vara medvetna om villkoren vi arbetar efter, gör mig arg och frustrerad.

I museets omställningsprocess har jag haft förmånen att tillsammans med resten av museets ledningsgrupp och styrelsens arbetsutskott göra studiebesök, möta ledningspersoner från några andra regionala museer. När vi vid sådana tillfällen pratar publika pengar, det vill säga budget för utställningar och marknadsföring, går pulsen upp och jag knyter näven i fickan. De regionala museer jag frågat runt på har förtäljt att deras utställningsbudget ligger mellan fyra till tio gånger högre än vår på årsbasis. I stort sett alla regionala museer, utom vi, har dessutom en fast anställd, utbildad kommunikatör eller informatör. Jag frågar mig varför det ska vara sämre i Örebro län? Varför är skillnaderna så stora? Vad har vi gjort eller inte gjort för att förtjäna detta? Vad kan jag ha gjort annorlunda? Jag kan inte svara på dessa frågor. Museet står för neddragningar och en omställning som kommer leda fram till något nytt, en ny organisation med nya mellanchefer, och ett sätt att tackla situationen på ett annat sätt. Förhoppningsvis – i slutändan – till något bättre.

Efter fem år känner jag att det räcker, jag har gjort mitt i rollen som chef för den publika verksamheten på Örebro läns museum. Fönster som flagar i gallerierna, utställningssalar som ekar tomma, förväntningar och ambitioner som med råge överskrider det möjliga, gör att orken tryter och att frustrationen tar ut sin rätt. Jag önskar min efterträdare och alla oss andra som blir kvar på museet lycka till. Och framförallt önskar jag att medborgarna i länet, invånarna i staden Örebro, någon gång i framtiden får ett sprudlande, glatt, professionellt, spännande, nytänt länsmuseum! Men jag är ledsen att vara den som avslöjar sanningen – det kommer inte hända utan en kraftig ekonomisk förstärkning.

Maria Uddén Avdelningschef publik verksamhet Örebro läns museum

Share

5 Kommentarer för “Örebro länsmuseum: ”Vad har vi gjort för att förtjäna detta?””

  1. Lars Andersson

    Situationen verkar akut. Tyvärr har museet inte haft några större kulturpolitiker i styrelsen på ett halvt sekel. Mycket väl formulerat av Maria Uddén, tycker en avlägsen företrädare.
    Lars Andersson

  2. Vill förtydliga mig. Jag tänker inte säga upp mig från ÖLM. Jag hoppas få behålla min grundtjänst som intendent i en ny organisation. Och tack Lars A!

  3. Kommunistiska Partiet Örebro

    Rädda Örebro läns museum! Det är stor skandal att Örebro kommun och Örebro läns landsting tillåter att vårt museum förfaller.
    Landstinget, som ansvarar för museet, räknar med att gå 250 miljoner plus i år. Ändå snålar man in på museipersonal.

    Skam över dom historie- och kulturhatande politikerna!

    Kommunistiska Partiet Örebro

  4. Maria Wistrand

    Instämmer i tidigare kommentarer. ÖLM o dess personal har länge tvingats kämpa för att med ytterligt små medel ändå kunna fullfölja uppdraget att ”Samla, vårda och visa” vår kulturhistoria – såväl enligt ICOM´s internationellt vedertagna riktlinjer, som för att uppfylla krav från svenska kulturdepartement och lokala institutioner. Att de ekonomiska anslagen, från landsting och andra institutioner åtminstone inte täcker museets grundläggande behov av personal är skandalöst! Jag förstår ditt val att avgå Maria Uddén.
    M. Wistrand

  5. Gunnar Norrman

    Jag vill ge Länsmuseet beröm för den senaste utställningen.Både Peter Ekströms ”okonst” ocvh fotoutställningarna utanför och inne i museet. Bra jobbat, museets personal.Ni gör vad ni kan med nuvarande anslag.. En fördubbling av dem är min dröm.!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree