Hem » Okonstmuseet » Pappersbonadernas mästare Anders Olsson

Pappersbonadernas mästare Anders Olsson

Den svenska varianten av tomten formades av Jenny Nyström. Hon gjorde tomtar i böcker, på vykort och på pappersbonader. Jenny Nyströms tomte spreds överallt. När hon slutade tog hennes son Curt Nyström vid.

Hon hade många kollegor; Aina Stenberg, Erik Forsman, Stina Bromé och Helge Artelius. Mest produktiv av alla var Anders Olsson. Han var helt självlärd men en tekniskt skicklig och mycket flitig leverantör till de förlag som tryckte och distribuerade pappersbonaderna till exempel Åhlén & Holm, Erik F Ohlsson och Gerhards.3431861-origpic-f20374

Bröderna Wennerlund var ett sådant förlag. I deras kataloger fanns många exempel på Anders Olssons verk. Vintern 1953-54 salufördes: ”Jultavlor (…) i två utsökt vackra vintermotiv som tilltalar på sitt speciella sätt. Det vilar en fridfull vinterstämning över tavlorna som alltid slår an. Prima papperskvalité. En stor julartikel.” Och i vår- och sommarkatalogen fanns ”sex sommartavlor med eleganta motiv och färgställningar (…) trevliga motiv på hög papperskvalitet.”

Pappersbonaderna var unika för Sverige. De efterträdde oljetrycken på marknaden på 1920-talet. De hade sin kulmen under 1940-talet men fortsatte att produceras ända in på 1960-talet. De 299-4säsongsbetonade bonaderna, framför allt med påsk- och julmotiv, nyproduceras fortfarande.

Anders Olsson arbetade med många typer av motiv. Julscener där lustiga tomtar leker i snön. Djur och landskap. Lantliga familjeidyller. Bland illustrationerna märks fartfyllda sportmotiv, indianer och pinuppor. Allt har sitt intresse men särskilt i de lantliga familjeidyllerna finns det mycket att hitta. Det som dominerar är naturligtvis tidens värderingar. Det är en kolorerad verklighet, en idyll med ständigt vackert väder, som vi möter. En idealbild med mamma, pappa, barn och var sak på sin plats. Ett slags oskuld som vi idag kanske inte tycker är så oskyldig längre. Dessutom finns det ofta en erotisk underton även i de oskyldigaste bilder. Mannen och kvinnan tittar trånande på varandra. Kvinnans bröst putar ut extra mycket. Höskullen skymtar i bakgrunden. Det övergripande temat verkar vara fruktsamhet

Anders Olsson gjorde hundratals motiv till pappersbonader. Ofta trycktes de i miljonupplagor. Han gjorde också original till vykort och arbetade som illustratör. Han citeras i Dan Backmans bok Svenska idyller (Kartago förlag) som handlar om Anders Olsson:

”Boxningspromotorn Edwin Ahlqvist blev så förtjust i ett av hans indianboksomslag att han värvade honom som illustratör till Rekordmagasinet. ’Jag skulle få sextio kronor för mitt första omslag, det var 1944’, berättar Anders Olsson, ’men när postanvisningen kom var den på 75 kronor’. Ahlqvist höjde sedan successivt honoraret till 300 kronor. ’Det var en rejäl människa’.”

Ytterligare en bok om Anders Olsson finns. Det är Bilder hemifrån (LL förlag) av Mona Larsson.990109

Han har jämförts med Anders Zorn. De konstnärliga likheterna är väl inte så stora men båda gillade att måla nakna kvinnor. Anders Olssons första målningar med avklädda kvinnor såldes möjligen som fristående reproduktioner men på 1960-talet blev han anlitad av herrtidningen FIB-Aktuellt. Till den tidningen målade han pinuppor på uppdrag. Nakna, storbröstade och ofta exotiska. En flicka som särskilt fäster sig i minnet står ute i snön helt naken så när som på vantar och stövlar. Hon deltar i ett snöbollskrig och verkar lite upprörd – motståndaren har just fått in en träff rakt på muffen.

Peter Ekström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree