Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Ett föremåls berättelse om obesvar

Roman: Ett föremåls berättelse om obesvar

Ett föremåls berättelse om obesvar
Mikael Berglund
Albert Bonniers förlag. 172 sid

9789100142308Ett föremåls berättelse om obesvar är Mikael Berglunds debutroman.

Handlingen utspelar sig i Norrbotten under 1600- talet. Bokens huvudperson är den unga Judit som lämnar sitt föräldrahem för att leva nomadliv tillsammans med sin get. Frivilligt eller inte. ”Jag är på flykt men jag vet inte riktigt från vad jag flyr”, säger Judit i romanens början. Vad är det hon söker egentligen eller är hon bara rastlös? Hennes mor lämnade henne som liten. Är det henne Judit letar efter? Vad är det som driver henne att vandra ensam tillsammans med en get?

Hon är inte helt ensam utan det finns två män som följer henne på avstånd men på olika sätt. Eirich är den mannen som hon får ett barn med. Skärdr är den som hela tiden finns i hennes närhet men som hon försöker undkomma.  När nöden blir för stor söker hon upp andra människor men oftast stannar hon bara ett kort tag. Det händer också att hon vänder om och går åt ett annat håll. Att hon ångrar sig. Vi får följa hennes vandring genom karga och snöiga  fjällandskap där det finns både björn och varg. Hur hon lämnar bort sitt eget barn Niila men tar hand om ”den skrynklige”, styvbarnet som får namnet Rigmor.

Det finns inget klart och tydligt i boken. När jag läser boken blir jag stundtals lätt förvirrad, det är svårt att få grepp om vad boken handlar om eftersom författaren lämnar mycket åt mig som läsare att läsa mellan raderna. Vem var till exempel Skärdr? Någon som hon kallar den sjuke. Jag får aldrig någon klar bild av vem han var och vad han hade för roll i Judits liv.  Varför kallar hon barnet för den skrynklige innan hon får ett namn? Efter att jag har läst klart boken vet jag fortfarande inte vem Judit är. Precis som titeln säger – Ett föremåls berättelse om obesvar.  Jag får leva med mina frågor och funderingar som är obesvarade.

Jag vet inte om jag tyckte om boken eller inte, men den lämnade klart ett avtryck i mig eftersom jag har svårt att släppa tanken på den.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree