Hem » Recension, Scen » Scen: Doktor Glas med Teaterkängan, Örebro

Scen: Doktor Glas med Teaterkängan, Örebro

Nya Teatern, Örebro

Teaterkängan

Doktor Glas (efter Hjalmar Söderbergs roman)

Regi: Jens Remfeldt

Medverkande: Lasse Forss

Spelas 28 nov kl. 18 och 29 nov kl. 16 och kl. 18, 2015

GlasGamla Teaterkängan lever upp igen. Amatörteatergruppen redan på 70-talet då bland andra Anders Pontén, salig i åminnelse, var en av medlemmarna.

Nu bär Lasse Forss ensamt upp namnet i denna re-make av Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas. Ensam på scen, med bara fyra stolar och ett bord i 45 minuter. En prestation av format, bara det.

Han har tillsammans med regissören Jens Remfeldt kortat och stuvat om i romanen, eftersom man inte fick använda de dramatiseringar som gjorts, både av Allan Edwall och Krister Henriksson. Av skälet att man icke är ”professionell” teater.

Det är en rak och koncentrerad berättelse de har åstadkommit. Den lägger hela fokuset på doktor Glas möte med den unga hustrun till pastor Gregorius och den plan doktorn sedan fullföljer för att ta livet av den förhatlige pastorn. Teamet som bearbetat säger själva att de kanske behållit tio procent av originaltexten. Självklart förlorar man då också mycket. Doktor Glas långa, inre resonemang om människan och hennes lott, som jag minns som faktiskt ofta lysande insiktsfulla i romanen, till exempel. Nu blir doktorn lite mer endimensionellt ond, om än resonerande om människor – fast på ett mörkt, elitistiskt sätt.

Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas från 1905.

Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas från 1905.

Lasse Fors är djupt koncentrerad i sin karaktär. Det smittar av sig på mig som ser honom. Han vänder sig mot oss i publiken för sina inre monologer och för berättandet som för handlingen vidare. Sedan åt sidorna när han möter de andra karaktärerna. Med enkla medel sätter han sig i deras ställe och blir både fru Gregorius och hennes man. Det fungerar bra.

Lasse Forss är inte många snäpp under den professionelle skådespelaren. Egentligen märker man det bara på att han är så tydlig omsorgsfull i sina rörelser och uttryck, där den vane skådisen utan att tänka på sådant bara ÄR sin karaktär.

Ett berömvärt initiativ från Teaterkängan som förhoppningsvis kan ge många nya och lite yngre teaterbesökare chansen att upptäcka en av de svenska klassikerna. Så, ta emot Lasse i trekvart!

__________

Martin Dyfverman

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree