Hem » Recension, Skivor, Skönlitteratur » CD: Requiem av Simon Mayr

CD: Requiem av Simon Mayr

mayrSimon Mayr: Requiem (Naxos). 2 cd. Speltid: 70’09 + 46’15.

Siri Karoline Thornhill, Katharina Ruckgaber (sopraner), Theresa Holzhauser, Brigitte Thomas (altar), Markus Schäfer, Robert Sellier (tenorer), Martin Berner, Ludwig Mittelhammer, Virgil Mischok (basar), Simon Mayr Chorus and Ensemble, Franz Hauk (dirigent)

Betyg:

betyg-3.5

 

Johann Simon Mayr? Nej, inte speciellt känd. Men på sin tid var han produktiv med oratorier och operor som specialitet. Inte mindre än 700 operor och sådär 600 andliga verk fick han till. Mayr föddes 1763 i Ingolstadt men fick sin musikaliska utbildning i Italien, och i Italien förblev han till sin död 1845. Hans stora Requiem skrevs 1815 eller något senare, och partituret kom efter hand att spridas på olika håll. Det vi hör här, som är den första inspelning som gjorts av verket, är en rekonstruktion av dirigenten Franz Hauk.

Det är ett stort verk som tar nästan två timmar tar det att uppföra och kräver nio sångsolister, kör och orkester. Men orkestern är inte överdrivet stor, och Mayr satsar inte på grandiosa effekter som Hector Berlioz och Giuseppe Verdi. Här är sålunda ”Vredens dag” en tämligen städad och inte alltför skrämmande tillställning utan smattrande domsbasuner och mullrande pukor. Och det kan ju vara trösterikt för en fattig syndare.

Franz Hauk har uppenbarligen mer eller mindre vigt sitt liv åt att rädda Mayr ur glömskan och föra ut hans musik. Han har till och med grundat en kör och en orkester för ändamålet. Det är inte illa. Och ser man till antalet inspelningar har han inte arbetat förgäves. Att Mayrs behagligt melodiösa Requiem inte hör till genrens mest spännande hindrar inte att det är en verkligt angenäm bekantskap. Så all heder Hauk och hans förträffliga sångare och musiker.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree