Hem » Resor » USA: Konstmuseerna

USA: Konstmuseerna

I vintras besökte Björn Gustavsson en mängd konstmuseer i USA – här en sammanställning av de främsta. Först New York City.

Brooklyn Museum of Art: öppnade 1895, med ambitionen att bli världens största konstmuseum. Utvecklingen har dock blivit en annan, och antalet besökare har de senaste femtio åren halverats. På sistone har flera utställningar riktats mot en yngre publik, i hopp om att bli populärare. Utöver stora samlingar av egyptisk, japansk och afrikansk konst finns mycket amerikansk 1900-talskonst, men också uppbyggda interiörer från amerikanska hem under skilda tider. Man slungas in som i tidsmaskiner när man betraktar dessa miljöer. Det är slående är hur stark bauhaustrenden var i USA under 1930-talet (många arkitekter och designers flydde västerut när Hitler tog makten).

The Museum of Modern Art (Moma): centralt på Manhattan, grundat 1929 genom sammanslagning av en rad privata kollektioner. Samlingarna omfattar representativa amerikanska och internationella konstverk från 1880 fram till idag. Museet är ett av den moderna konstens viktigaste i världen, och ett av de största i sin genre. Vid invigningen var Moma det första museet i New York som introducerade europeisk modernism. Just nu sker en utbyggnad som ska öka utställningsytorna med 25 %, beräknad invigning 2019. En huvudstrategi inför framtiden är att inte presentera måleri, design, teckningar osv. separat utan sammanfört i mer kronologiska linjer. Utöver härliga restauranger och kaféer finns en härlig trädgård med spännande skulpturpark.

The Guggenheim – med sin spiral- och cylinderform redan i sig ett konstverk – hyser en av världens förnämsta samlingar av modern och abstrakt konst. De permanenta utställningsytorna är relativt begränsade i förhållande till de stora ytor som används för tillfälliga temautställningar. Samlingarna domineras av Solomon R Guggenheims privata samlingar. Från början köpte Guggenheim främst äldre europeisk konst. Hans fru, tyskan Hilla von Rebay, föreslog att innearkitekten Wright borde få rita ett museum för de växande samlingarna. Hon skrev till arkitetken Wright: ”I want a temple of spirit, a monument!”. Guggenheims hustru hade ställt ut modernistisk konst redan 1910 i Paris och lärt känna en rad europeiska avantgardister, innan hon 1927 flyttade till New York och där ganska snart träffade den inflytelserike konsthandlaren Guggenheim. Hilla von Rebays betydelse för Guggenheims kommande inköp var avgörande; hennes betydelse i sammanhanget kan knappast underskattas. Museibyggnaden, ritad av Frank Lloyd Wright (vars smakfullt modernistiska vardagsrum finns utställt på Metropolitans konstmuseum) invigdes 1939 som ”The Museum of Non-Objective Painting”; namnet ändrades 1952 efter grundarens död. Över en miljon människor besöker årligen The Guggenheim, beläget strax intill Central park.

Neue Galerie New York: museum för tidig 1900-talskonst från Österrike och Tyskland, etablerat 2001. Andra våningen domineras av dekorativ konst från tidigt 1900-tal (till stor del med föremål designade av konstnärer knutna till Wiener Werkstätte) och målningar av exempelvis Klimt, Kokoschka och Sciele. Tredje våningen ägnas tysk konst från samma tid: bauhaus-objekt och målningar av Kandinsky, Klee, Kirchner, Dix, Grosz… Ett mörkmurrigt kafé i Wien-stil bidrar till känslan av att här befinna sig i dåtidens Centraleueropa.

Metropolitan Museum of Art, etablerat 1870, anses av många som USA:s mest betydande konstmuseum. Samlingarna omfattar mer än en miljon objekt. Ingenstans i världen har jag sett en sådan mängd tidig europeisk 1900-talskonst som just här. Det finns en enorm sal med enbart konst av Braque; i nästa enbart Picasso; därefter en sal för Cezanne, en för Monet, en för Klee… Modernismens framväxt i Europa skildras därtill på ett helt våningsplan – med överväldigande helhetsverkan. Det behövs minst en hel dag för att hinna se åtminstone merparten av utbudet. Amerikansk konst förevisas i en sektion som inkluderar återuppbyggda rumsinteriörer och vardagsföremål som återspeglar tidsepokers skilda ideal. Wrights återuppbyggda vardagsrum: ytterst smakfullt, påminnande om skandinavisk modernism. Museet är i storlek som British museum. Ett överflöd av det mesta; från forntid till nutid. Man bör också unna sig ett besök på takterrassen, med barservering och strålande utsikt över intilliggande Central park och Manhattan. Intressant trend: Museet på senare år förlorat i en rad rättegångar som har att göra med på vilka sätt konstverk kommit dit; museet har måst lämna tillbaka konst till bl.a. Italien och Turkiet. Liknande anspråk på återställande av konstföremål har på sistone riktats mot en rad konstmuseer över hela västvärlden – vilket även satt igång principiellt viktiga diskussioner kopplade till kolonialmakt osv. Såväl de italienska och turkiska regeringarna har vunnit mål innebärande att många antika objekt hämtade från deras länder nu ”repatrierats”.

New Museum of Contemporary Art: ungt, avantgardistiskt, en hel del installationer samt videokonst – ofta av unga, oprövade talanger. Generellt ojämnt, men spännande, lite punkigt. Grundades 1977 med ambitionen att bli ett forum för samtidskonst från hela världen och gärna även med alster gjorda av unga oetablerade. Museiledningen vill tänka i nya banor och bryta med den ”institutionalisering” som man menar dominerar de stora konstmuseerna.

The Met Breuer: brutalrå men snygg betongarkitektur – och med innanmätet fyllt av modern konst. Öppnade våren 2016 i en tidstypiskt modernistisk byggnad från 1966. Museet är en filial till Metropolitan Museum of art och leds av Sheena Wagstaff, tidigare chef på Tate Modern och på Met, där hon ansvarade för modern och samtida konst – som alltså utgör fokus för detta spännande nytillskott i New Yorks konstvärld.

Philadelphia, beläget längs kusten mellan New York och Washington, har några utomordentligt fina konstmuseer:

Philadelphia Museum of Art, inrymt i en fantastisk byggnad från 1928. Tronar överst på en kulle likt ett grekiskt tempel. Drygt en miljon besökare om året. De europeiska samlingarna hyser en lång rad mästerverk från renässansen; därtill mycket från impressionismen och framåt (Picasso, Duchamp, Dali…). Här finns också en av USA:s främsta samlingar av amerikansk konst. Museet kommer att expandera kraftigt: stora ombyggnationer är igång. Allt beräknas vara färdigställt först om tio år. I ett intilliggande annex, Rodin Museum, återfinns världens näst största samling av Rodin-skulpturer.

Barnes Foundation: en nybyggd, utsökt vacker museibyggnad dit en väldig samling tidig 1900-talskonst flyttats från en äldre byggnad. Mellan 1912 och 1951 samlade den stenrike läkaren Albert Barnes ihop en stor mängd europeisk konst – mest impressionism och abstrakt modernism. Från 1910-talet och framåt gjorde han inköpsresor till Paris och blev god vän med bl.a. Picasso och Modigliani. Konstälskaren Barnes hade en folkbildarvision om att föra ut konst till folket och månade särskilt om arbetare och skolungdom. Han arrangerade samlingarna i vad han kallade ”ensembles”: målningar och föremål av olika slag skulle samspela. The Barnes foundation är än i dag både ett konstmuseum och en utbildningsinstitution.

Raskt vidare till Kalifornien. Först några pärlor i San Fransisco-regionen:

Oakland museum of California: ger en bred bild av Kaliforniens historia från guldruschen och framåt; i tre stora byggnader visas – tematiskt – måleri, historia respektive naturhistoria. Uppbyggda modeller av tidiga 1800-talsmiljöer stärker illusionen av Oakland under guldrushens dagar. Museet öppnade 1969, i en byggnad som utmärkt illustrerar dåtidens modernistiska djärvhet

The San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA): i en femvåningsbyggnad med en sammanlagd utställningsyta à 16 000 kvadratmeter förevisas en internationellt uppmärksammad samling av modern och samtida konst. Museet, grundat 1935, är ett av USA:s största. Återinvigdes häromåret efter omfattande renovering och tillbyggnad (ledd av norska arkitektbyrån Snöhetta). Här finns mängder av konstverk av modernister som Matisse, Klee, Duchamp, Pollock… Årligen erbjuds ett tjugotal separatutställningar. Via webbsidan kan man lätt surfa igenom museets samlingar.

The de Young: ett lika vackert som innehållsligt imponerande konstmuseum, högst uppe på San Fransiscos kullar, nära Golden Gate-parken. Museet har till och med ett eget utsiktstorn, öppet för allmänheten. Sedan 2005 inryms de Young i supermoderna lokaler, där nutida konst kompletteras av en mängd spännande konst från andra kulturer i världen. Museet är namngivet efter konstsamlaren och tidningsmannen M H de Young. Förutom en stor mängd amerikansk konst från 1700-talet och fram till idag finns en aktningsvärd mängd europeisk modernism. Pressansvariga Helena Nordström, från Sverige, berättar att tysken Max Hollein nyligen anställts som museichef och att en lång rad spännande projekt planeras. I år väntar bland annat en utställning om det tidiga 1900-talets futuristiska konst (”Cult of the machine”), italiensk renässanskonst, muslimskt mode m.m.

Getty center: en av Los Angeles största kulturattraktioner. Ett mastodontiskt konstmuseum från 1998 med djärvt designade byggnader, omgivna av spektakulära parker, varifrån man överblickar nästan hela Los Angeles. Getty center, överst på en bergstopp, kan beskrivas som en akropolisk megafantasi. Inträdet är sensationellt nog gratis. Stället har eget parkeringshus; därifrån åker man supermodernt litet tåg upp till toppen. Anställda står och hälsar välkomna, det vimlar av personal, och i varje rum av museet finns vakter, liksom även på terrasser och i skulpturträdgårdarna. Ett slags Millesgården ggr 1000. Här finns mängder av inte minst europeisk konst, särskilt från antiken och från tidigt 1900-tal. De väldiga samlingarna köptes in av finansmannen Jean Paul Getty (död 1976) som blev rik på oljeutvinning och under 1950-talet beskrevs som världens rikaste man. När man ser de enorma mängderna av konst på Getty center undrar man: Hann denne Getty alls med att arbeta, vid sidan av alla inköpsresor?

Getty villa: Jean Paul Gettys privatvilla, nära Malibu, byggdes som en replik av antik romarvilla – och är numera öppen för allmänheten. Även här visas delar ur hans enorma konstsamlingar, som domineras av etruskisk, grekisk och romersk konst. Somligt är utsökt, annat ter sig mer som excentriskt överdåd. De omgivande trädgårdarna, liksom den privata amfiteatern, gör helheten ytterst speciell. Huvudbyggnaden, invigd 1974, är utformad som en kopia av Villa dei Papiri i Herculaneum utanför Neapel… Los Angeles två Paul Getty-museerna hör till USA:s mest populära museer; cirka två miljoner besökare per år.

The Los Angeles County Museum of Art (LACMA): ett av USA:s största konstmuseer. Väldiga samlingar såväl europeisk som amerikansk konst, men också mycket spännande från andra kulturer runtom i världen. Som så många andra museer i USA beror verksamheten till stor del av donationer och välgörenhet. För att få in pengar ordnas årligen galamiddagar – med världskändisar som grädde på moset: Leonardo di Caprio, Clint Eastwood osv. Besöker man detta fantastiskt välförsedda museum bör man sätta av minst en heldag. Museet, grundat 1961, arrangerar även film- och konsertserier.

The Museum of Contemporary Art (MOCA): ett Los Angeles-museum som fokuserar på samtidskonst. De permanenta samlingarna utgörs till 90 % av donationer från privata konstsamlare. Salarna med modern amerikansk konst är synnerligen sevärda. På senare år har design och arkitektur allt mer uppmärksammats. En kritiker i Los Angeles Times skrev nyligen att ingenstans i USA finns ett lika imponerande samtidsmuseum som detta.

Utöver nämnda museer finns förstås en rad ytterligare, såsom Art Institute of Chicago, Chihuly Garden and Glass (Seattle) och Cleveland Museum of Art. Avslutningsvis måste även framhållas National Gallery of Art i Washington – invigt 1938 och faktiskt USA:s enda federala konstmuseum.

Björn Gustavsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree