Hem » Dixit » EM 5: Punctum och politik

EM 5: Punctum och politik

Äntligen har England nått upp till sin självbild som fotbollsnation genom att ta sig till finalen i EM. I semifinalen besegrade England Danmark med 2-1. Inte mycket att orda om. England hade mer ”bensin” och mer spring i benen i slutskedet av matchen. Lagets ”resa” till semin hade varit betydligt enklare än danskarnas som mattades i förlängningen. En bra match dock och med några tydliga  ”punctum” , för att ta till ett begrepp ur den franske intellektuelle giganten Roland Barthes verktygslåda. Som motsats till ”studium”, där man konventionellt och mångordigt studerar ett förlopp, som också en fotbollsmatch är. Ett ”punctum” utgör i sammanhanget ett fotbollsförhöjande ögonblick, som ”känns” och skapar glädje eller rent av skaver lite och som oftast finns kvar i långtidsminnet. Ett ögonblick som ibland når konstnärliga höjder. Som den unge danske talangen Mikkel Damsgaards ”omöjliga” frispark som kvitterade till 1-1 efter en danskt självmål. Målvakten Kasper Schmeichel, fallen efter målvaktsikonen Peter Schmeichel, stod för några fantomräddningar; till och med den engelska straffen i förlängningen parerade han – men hade oturen att returstudsen gav straffläggaren Harry Kane en andra chans med öppet mål.
Straffen var resultatet av en fällning av Raheem Sterling, som rinner fram på planen pilsnabbt som en iller på jakthumör. ”Svarta Blixten” vore ett passande smeknamn, som en gång bars av en legendarisk högerflyer i Helsingborgs IF vid namn Malte Mårtensson. Men  själva straffen var ett stort ”kanske”, måhända gjorde Sterling ”en svala” som tyskarna säger. Men VAR, fotbollens mima, var inte intresserad av att avge ett allvist och slutligt omdöme utan teg, kanske för att inte chikanera domaren.
Det är något ruttet i institutionen VAR, därom råder inget tvivel. Den legendariske fotbollsdomaren och kommentatorn Jonas Eriksson har stått för flera kryptiska utsagor, som att det finns en ”mjuk straff” och att det finns ett mystiskt protokoll som styr VAR:s varseblivning så att domaren skyddas. En styrande hemlig duma eller ett sekret utskott som ingen har kontroll över? Lika nyckfullt som en orientalisk potentat. Summa summarum fotbollsmässigt: England och Italien möts i finalen.

Lite i skymundan har Sverige fått en ny regering. Som vanligt heter statsministern Stefan Lövén.  En outslitlig och flexibel playmaker. Han och hans gäng kommer att ställas inför svåra matcher. Hans lirare måste kunna dribbla med båda fötterna samtidigt och snabbt förflytta sig mot ett hägrande budgetmål som skymtar på offensiv planhalva, där ett otaktiskt och stukat högerblock väntar beredda att stoppa Lövéns gäng med alla till buds stående medel – och några till. I blocket finns både listiga typer och råa tacklare som inte lägger fingrarna emellan och är omöjliga att ”tunnla”. Grundtips kryss som AIK-eleganten Putte Kock brukade säga i ång-tv.
Nu är ju fotboll till skillnad från politik en seriös industri. Men det finns likheter. De är båda nedlusade med mediekommentatorer, där somliga med gott uppsåt och en aldrig sinande svada översköljer åskådarna med allsköns floskler, stereotyper, irrelevanta fakta, självklarheter, plattheter och förnumstigheter.  Så kallade analyser.

Dixie Ericson, kulturskribent   

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree