Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stay Now med Joel Lyssarides Trio

CD: Stay Now med Joel Lyssarides Trio

Joel Lyssarides: Stay Now (ACT Music/Naxos). Speltid: 42’33.

Joel Lyssarides (piano), Niklas Fernqvist (kontrabas), Rasmus Svensson Blixt (trummor)

Betyg:

Releasedatum: 28/1 2022

 

Joel Lyssarides och hans trio gjorde en smått sensationell debut med Dreamer 2018. Året därpå återkom de i A Better Place, och nu är det dags för deras tredje album: Stay Now. Kanske inte helt oväntat har tyska ACT Music lagt beslag på dem denna gång. Liksom likaledes tyska ECM har de ju redan åtskilliga svenska jazzmusiker i sitt stall. Och Lyssarides är definitivt mer en ACT- än en ECM-artist. Annars har kanske inte så mycket hänt sedan sist.

Lyssarides är fortfarande en utpräglad lyriker vid klaviaturen, och han har inget behov av att utmana lyssnaren. Melodin och skönheten står i centrum i denna nordiskt förankrade och vänliga jazz. Ibland kan det smyga sig in en folkviseton – och varför inte en svag återklang av fransk chanson. Det är gärna eftertänksamt och lite vemodigt och melankoliskt, men det händer också att pianot porlar som en yster och flödande vårbäck.

Allt är lika snyggt och behagligt, och kanske är jag en gås som tycker att det riskerar att lite för lätt rinna av mig. Till det bidrar också att varje låt liksom blir kvar där den började. Men den som söker ett härligt soundtrack till en lite bitterljuv romantisk komedi behöver inte leta längre.

Tro alltså inte annat än att jag kan njuta av den här trion. Men i längden blir en alltför välputsad yta trots allt lite ointressant, hur snygg den än är. Och här är den verkligen hur snygg som helst. Men det kan inte hjälpas, jag börjar längta efter repor och skrovligheter och mörka fläckar – eller efter antydningar om något underliggande, något bakomliggande, något antytt hemlighetsfullt.

I samband med Lyssarides tidigare album hoppades jag att han skulle våga utmana sin comfort zone. Så sker inte heller här. Men vem vet, kanske tar han steget nästa gång.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree