Hem » Bokhyllan, Recension, Serier » Satir: Tecknaruppropet

Satir: Tecknaruppropet

Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato

Redaktör Karin Z. Sunvisson

Galago, Ordfront förlag, 137 sid.

 

Här finns alla sorters bilder: Bitska, satiriska, roliga, analytiska, ömsinta, eftertänksamma, skämtsamma, avslöjande, ödesmättade, lärorika, obehagliga, tänkvärda…

Det finns inga gränser när tecknarna släpper loss i uppropet Moment 2022 under dess två paroller Nej till kärnvapen – Nej till Nato.

Och nu är det hela samlat i boken Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato.

När Ryssland anföll Ukraina gick det chockvågor också genom vårt land. Plötsligt skulle också vi gå med i Nato. Maken till snabb helomvändning i en central politisk fråga har väl aldrig svenska socialdemokratiska ledare genomdrivit. I samarbete med gamla Nato-anhängare som liberalerna och moderaterna.

Bild: Karin Z Sunvisson

S-kvinnorna och SSU var direkt emot en Nato-anslutning. Men tveksamheten inför det hastiga beslutet var säkert stor på många fler håll. Någon röstning om vad folket som helhet tyckte i frågan ville man inte ha.

Men då var det plötsligt en grupp med pennans makt i sin hand som gjorde sig hörda – tecknarna. Parollerna Nej till kärnvapen – Nej till Nato fick snabbt undertecknare i dubbel mening. Man skrev under inte bara med sitt namn utan också med en bild.

Och nu är de alltså samlade i en snyggt formgiven volym av Karin Z. Sunvisson som var den som drog igång det hela. Hon har också redigerat boken. Bra jobbat. Här mixas alla tänkbara sorters uttryck i färg och svart/vit med korta texter och intervjuer med flera av de medverkande.

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds 2016-2022, vittnar i ett förord om vilket stöd tecknaruppropet varit. Boken avslutas med att Andreas Berg, professor i illustration, gör några nedslag i illustrationshistorien.

Bild: Kerstin Torudd

I sin inledning beskriver Karin Z. Sunvisson hur den ursprungliga kärntruppen på en dryg handfull tecknare kunde se hur uppropet spred sig liksom organiskt. ”Någon tipsade om en annan som tipsade om ytterligare andra”. Plötsligt stod man där med 130 undertecknare.

När Karin drog igång uppropet blev hon uppenbarligen själv överraskad av den snabba spridning som det fick. Jag har ofta undrat över varför svenska dagstidningar inte regelbundet använder sig mer av tecknade politiska kommentarer. Jag har som journalist (redaktör för tidningen Tecknaren) träffat tillräckligt många tecknare som gärna skulle ägna sig åt politisk satir och kommentar i dagspressen, men det har helt enkelt inte funnits någon som varit villig att publicera och betala för jobbet. Nu öppnades ett fönster för att ta ställning i en brinnande dagsaktuell fråga och tecknarna strömmade till. Snacka om uppdämt uttrycksbehov. Dock ej med betalning denna gång, ska kanske tilläggas.

Med tanke på hur mycket intressant som utvecklat sig kring tecknade bilder – läs serier – under de senaste decennierna, så kanske tecknaruppropet också kan bidra till att öppna för mer tecknade politiska kommentarer i våra media. Denna bok visar tydligt att det inte saknas talanger.

Dick Schyberg, kulturjournalist. 1999-2013 redaktör för tidningen Tecknaren.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree