Hem » Resor » Sverige: Hovfjället

Sverige: Hovfjället

 

Uppleva fjällkänsla utan att resa ända till fjälls? Prova Hovfjället. Trots att det ligger bara 12 mil norr om Karlstad är detta en av Svealands snösäkraste skidanläggningar, med fantastiska möjligheter för både längdåkning och slalom.

Det unika med denna skidanläggning är – förutom familjevänliga småskaligheten kombinerat med hög servicenivå – att den ligger i ett 1 400 hektar stort naturreservat – till stora delar dessutom Natura 2000-område.

Belägenheten gör det visserligen svårt att expandera anläggningen, men målkonflikter har hittills lösts genom kompromisser: reservatet bildades faktisk just för att gynna det regionala friluftslivet, en formulering som lämnar öppet även för viss utbyggnad.

Från spårcentralen erbjuds två mil välpreparerade skidspår genom högt belägen vildmark. Utsikterna från myrarna är smått hisnande, med vita bergkammar i våg efter våg.

Vid vägs ände finns en servicecentral med kiosk, café, skiduthyrning och boende med vandrarhemsstandard. Här ligger också det brett förgrenade pistområdet, med sammanlagt 13 nerfarter, varav några svarta. Fem släpliftar och en stollift betjänar slalomåkarna. Ett stort plus är att liftköerna sällan är långa.

Stort plus också för den barn- och nybörjarvänliga pisten alldeles i början av området. Därifrån når man också utsiktstornet längst upp, 542 meter över havet.

I området finns även en separat belägen restaurang, med vidunderlig utsikt över höjder uppemot 700-metersnivån. Sedan ett tiotal år finns även en stugby med spatiösa tvåvåningsstugor i nästan alpstil, modernt inredda, med storstuga, braskamin, kök, 3—4 sovrum och därtill egen bastu. Dessutom storskärms-tv med mängder av kanaler.

På 1930-talet byggdes en raststuga intill högsta punkten, på 1960-talet en enkel släplift. Turismen var länge blygsam. Först på senare år har antalet besökare stigit markant.

Fram till 1990-talet drevs anläggningen av Torsby kommun. Numera är den privatägd. Johan Larson, Örebro, är majoritetsägare sedan 2019. Han betecknar Hovfjället som ”en dold pärla” i Vintersverige och ser en stor potential för än större besökssiffror – men alltsammans är beroende av att fler bäddar kan tillkomma. Redan planeras för en vidare utbyggnad av stugor. Med fler besökare kan dessutom utbudet av aktiviteter öka, säger han.

Johan Larson, tidigare vd på Ånnaboda friluftsanläggning i Kilsbergen och chef för Orsa grönklitt, har hela sitt liv jobbat med den här typen av anläggningar. När det gäller Hovfjället framhäver han hur nästan mirakulöst mycket snö det kan vara här – även milda vintrar när det är barmark och regn i södra Värmland.

Hovfjället ligger på gränsen till zon 6, alltså i samma klimatzon som Branäs och Orsa grönklitt. 23 mil från Örebro, 34 från Göteborg …

Sammanfattningsvis en idealisk vintersportort för barnfamiljer – ja, för alla som söker en komplett anläggning men ändå småskalig. Stämningen är familjär, och det omtalade värmländska gemytet glimmar till lite varstans.

Text och foto Björn Gustavsson

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree