Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Martinůs Konsert för violin och piano och Violinsonat nr 3

CD: Martinůs Konsert för violin och piano och Violinsonat nr 3

Bohuslav Martinů: Concerto for Violin, Piano and Orchestra*; Violin Sonata No. 3; Five Short for Violin and Piano (Supraphon/Naxos). Speltid: 72’34.

Josef Špaček (violin), Miroslav Sekura (piano), Prague Radio Symphony Orchestra*, Petr Popelka (dirigent)*

Betyg: 

 

Bohuslav Martinů (1890–1959) hör till de där tonsättarna som ofta avslöjar sig direkt. Det gäller även hans Konsert för violin, piano och orkester. Musiken hugger till från första stund och utvecklar en omisskännligt studsande Martinů-rytm. Som lyssnare är man fast. Det är bara att hänga på, och det gör man så gärna. Konserten är ett relativt sent verk, skrivet 1952 i New York, men med all den musikantiska vitalitet man förväntar sig av den kosmopolitiske böhmaren, som förenade sitt hemlands folkliga traditioner med franska kryddor och jazziga rytmer. Det är ett riktigt härligt verk – precis som den stort anlagda 3:e violinsonaten från 1944, ett neoklassicistiskt verk där man understundom anar Dvořáks ande. Albumet avslutas med Fem korta stycken för violin och piano, skrivna 1930 i Paris. Här möter en lite kärvare tonsättare, även om det hela inleds med en charleston, och de senare verkens inslag av vemod och nostalgi saknas.

Solisterna Josef Špaček (violin) och Miroslav Sekura (piano) spelar med all den musikantiska energi, och elegiska skönhet, som musiken kräver, och i konserten kan man dessutom glädja sig åt Prags radiosymfoniker under Petr Popelka. Jag tror mig aldrig ha hört något dåligt, eller ens tråkigt, av Martinů, och det här albumet förändrar sannerligen inte den saken.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree