Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Joachim Raffs 5:e symfoni, ”Lenore”

CD: Joachim Raffs 5:e symfoni, ”Lenore”

Joachim Raff: Symphony No. 5, “Lenore”; Ein feste Burg ist under Gott. (Naxos). Speltid: 70’34.

Slovak State Philharmonic, Urs Schneider (dirigent)

Betyg:

Joachim Raff (1822–1882) skrev elva symfonier. Mest känd är han idag för den femte, den som begåvats med namnet ”Lenore” efter en på sin tid oerhört spridd och ruggig spökballad av Gottfrid August Bürger (1747–1794). Raff tog den som utgångspunkt för sista satsen. Men frågan är om inte symfonins framgång i högre grad beror på dess tredje sats, en medryckande marsch som det kan finnas anledning att varna lyssnaren för. Har man hört den en gång är risken stor att man sedan kommer att ha den singin’ in the brain för all framtid, omöjlig att bli av med.

Tycker man att marschen håller på för länge (Raff gör gärna det) kan man välja inspelningen med Neeme Järvi (Chandos) som förvandlar den till en språngmarsch eller joggingrunda. Efter att den första chocken lagt sig kanske man upptäcker att det fungerar så här också, även om intrycket verkligen blir ett helt annat. Men tydligen utgår Järvi från Raffs egna metronomangivelser, som ingen annan vågat följa. Lite tveksam är jag ändå. Järvi raskar på även i de andra satserna och kommer i mål minst tio minuter tidigare än andra dirigenter, som t.ex. Urs Schneider. Hans version av Raffs 5:a kom först ut på Marco Polo 1993 men har nu i höst fått nytt liv på Naxos. Inspelningen är okej, även om ljudet inte är på topp. Räds man Järvi och vill ha mer traditionella tolkningar kan man annars vända sig till Nicholas Carthy (Dynamic) eller Hans Stadlmaier (Tudor). För en riktigt långsam version svarar Bernard på en inspelning från 1970. Den har jag haft på vinyl (Unicorn) som nu tycks borta. Den nyfikne kan dock hitta den på Youtube, och den är inte alls dum. Det är ju inte så konstigt att Herrmann – mannen bakom musiken till Citizen Kane, Psycho och Taxi Driver – hittar de närmast ”filmiska” kvaliteterna hos Raff.

Vill man ha ett helt ”Raff-set” i form av hans samtliga symfonier finns en box med Stadlmaier till bra pris.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree