Hem » Krönika » Trubadurens hem i lågor

Trubadurens hem i lågor

En bild. Odelbo vid Norsa i Köping. Ett hus i lågor. Det sägs att det var Räddningstjänsten som brände ner byggnaden efter att den stått öde en tid. Huset lär en gång i tiden ha byggts av mormoner från Amerika.

Den sista som bodde där var trubaduren Rolf Enlund. En kväll på hösten 2006 hälsade jag på hemma hos honom. Vi satt i köket och lyssnade på kassettinspelningar med musik som han skapat. I vardagsrummet fanns ett konstverk som var gjort av något föremål som han tagit med sig från Volvofabriken där han tidigare arbetat. Jag minns att jag blev fascinerad av konstverket. Jag minns tyvärr inte vad det bestod av. Rolf hade stort vitt skägg och ett bullrande skratt. När hans 240 först inte gick igång när han skulle skjutsa mig hem sa han: ”Jaha, då blir du kvar här då.” Sedan hörde jag det där dånande skrattet. Det var kolsvart ute och flera kilometer till stan. Jag tror jag var rädd just då. Tack och lov startade bilen till slut.

Det sägs att Rolf åkte till Åland varje år. Sista gången vi talades vid i telefon skulle han resa till Finland för att hälsa på släktingar. Det sägs också att han körde en gul Chrysler Valiant och att han även hade en Mayflower som Köpings Bildemonterings tidigare ägare donerat till Bilmuseet. Bilen ska stå vid deras utemonter mittemot Volvogården. Kanske var 240:n, som jag minns, vardagsbilen.

Jag tror inte det fanns något rinnande vatten i stugan ute i Norsa. I alla fall ingen dusch. Han sa att han åkte till Volvogården och duschade.

Första gången jag träffade Rolf, och första gången jag hörde hans bullrande skratt, var ett par år tidigare, på våren 2004, inne i en skivbutik på Stora Gatan i Köping. Medan ägaren Jonny Berg gav några smakprov på favoritgruppen Hep Stars repertoar från en jukebox kom Rolf in och bläddrade bland Elvisplattorna. Han var måttligt imponerad av tonerna som strömmade ut från det inre rummet.

”Jag är ganska liknöjd med Hep Stars. Nog kan jag lyssna på dom om jag har tid. Men jag tror inte att jag betalar för det. Dessutom är jag rädd för att det är plagiat.”

Rolf berättade att hans ungdomsidol var Elvis.

”Jag visste inte vem Elvis var när jag började lyssna på Hep Stars”, sa skivhandlaren Jonny.

”Nej, du är ju ung. Du är ju fortfarande inte riktigt torr bakom öronen”, svarade Rolf och avfyrade sitt patenterade skratt.

Magnus Gustafson

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree