Kriminalroman: Balettflickan
Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur fredag, augusti 9th, 2024Balettflickan
Mats Hayen
Vulkan. 304 sidor. Utkommen.
Historikern Mats Hayen har nått tredje boken av planerade fem i sin serie kriminalromaner om 1920-talet. I den aktuella boken har vi kommit fram till 1924. Ett antal personer har fått följa med från de tidigare böckerna – främst polisfotografen och simmaren Peter Faust, journalisten och motorcyklisten Elsa Thornborg (nu ett gift par), dansösen och spionen Vera Bergman samt Alicia Promova som tidigare haft olika namn och olika kön. Tidigare var Peter Faust den självskrivne hjälten men i Balettflickan har den rollen mer glidit över till Elsa Thornborg.
Som i de andra böckerna är handlingen fiktiv men invävd i verkliga händelser och med gästspel av verkliga personer. En stor del av berättelsen utspelar sig i Paris där olympiska spel pågår och där Peter Faust deltar tillsammans med den verklige simmaren Arne Borg. Samtidigt spelar regissören René Clair in den tvådelade experimentfilmen Entr’acte (kan ses på Youtube) med stor hjälp av Man Ray, Erik Satie, Marcel Duchamp, Francis Picabia, Jean Börlin och Svenska Baletten. I bakgrunden agerar den engelska underrättelsetjänsten, den sovjetiska underrättelsetjänsten och de växande högerextrema krafterna i Tyskland. Vi får också besöka inspelningen av filmen Karl XII med gamle Gösta Ekman hemma i Sverige. Dessutom härjar en falskmyntarliga.
Det är en smula komplicerat och det blir en smula styltigt när Mats Hayen ser sig tvungen att stoppa in tidsmarkörer, korrekta adresser och historiska fakta så fort han hinner. Fast det är kanske just där som Hayen ändå hittar sin egen stil och kan frigöra sig från Jolo (Jan Olof Olsson) och Volker Kutscher (Berlin Babylon. Hur som helst får man verkligen ett djupbesök i Paris och Stockholms undre värld med mycket aktion och historia på köpet.
—
Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion
Diskussion