Hem » Kulturbloggen » Några höjdpunkter i årets skivutgivning (klassisk musik)

Några höjdpunkter i årets skivutgivning (klassisk musik)

Några klassiska höjdpunkter i årets skivutgivning

Cellosviter av Bach m.m. med Anja Lechner. Dansant livfullhet och en luftig elegans. Musiken är hela tiden i rörelse, men den blir aldrig jäktad eller forcerad. Det är som om Lechner har hittat en naturlig andning för såväl långsamma sarabander som snabba jiggar. Dessutom är ljudupptagningen exemplarisk.

 

Orkesterverk av isländska Bára Gísladóttir. Ger man musiken en chans, och det ska man, lär man snart bli ohjälpligt fångad och den spänning den alstrar. Gísladóttir har ett helt eget mörkt borrande sound som interfolieras av plötsliga och våldsamma, ibland nästan ilskna utbrott. Musiken kan också torna upp sig som ett hotfullt oväder där urladdningen, katastrofal eller befriande, väntar. Det är lätt att bli både golvad och upplyft av de här verken.

Franz Schuberts två sista pianosonater med Ronald Brautigam på fortepiano. Brautigam sveper in som en frisk fläkt i denna helt underbara musik.

Allan Pettersson Complete Edition. Man kan också se utgåvan som något av ett statement som lyfter fram Allan Pettersson som en av de främsta tonsättarna vi haft i Sverige och en av 1900-talets mest betydande symfoniker.

 

 

Orkesterverk av Outi Tarkiainen. Mellan Moder jord och Universum: dynamisk och målerisk musik som växlar mellan det skira och kraftfulla, höga flöjter och mullrande slagverk.

 

 

 

Symfonier 3 & 4 av Grażyna Bacewicz. Det är verkligen på tiden att hon nu definitivt skrivs in i musikhistorien som en av 1900-talets betydande tonsättare.

 

 

Sibelius fjärde symfoni och ”Skogsrået” med Santtu-Matias Rouvali. Mörkt dramatisk och rå Sibelius-fyra och gastkramande skogsrå med Göteborgssymfonikerna i högform.

 

 

Konserter av Jan Novák. Det är lätt att få Nováks landsman Bohuslav Martinů i tankarna när man hör musiken. Här finns samma rytmiska driv och motorik, synkoperna, det goda humöret – ett härligt musikanteri med rötter i neoklassicism och folklig tradition, spetsat av Stravinsky.

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2025 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree