Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Schuberts stråkkvintett x 2

CD: Schuberts stråkkvintett x 2

Franz Schubert: String Quintet in C major D. 956 (Harmonia mundi/Naxos). Speltid: 52´41.

Arcanto Quartett, Olivier Marron (cello)

Betyg:

Franz Schubert: String Quintet in C major D. 956;String Quartet in C minor ”Quartettsatz” D. 703 (Hyperion/Naxos). Speltid: 63´43.

Takács Quartet, Ralph Kirschbaum (cello)

Betyg:

Artur Rubinstein, den legendariske pianisten, lär ha sagt att han på sin dödsbädd ville höra Franz Schuberts Stråkkvintett i C-dur. Jag förmodar att det var adagiot han avsåg. Det är gudomligt vacker musik som förvisso kan vara värd att dö till, ja kanske rent av dö för. Så sent som i fjol gav amerikanska Harmonia mundi ut Tokyokvartettens tolkning av verket. Den strävade efter andlighet med led av viss homeopatisk förtunning och en instängd ljudupptagning. Nu kontrar europeiska Harmonia mundi med Arcantokvartetten förstärkt av Olivier Marron på cello. Men även Hyperion är på hugget och lanserar kvintetten med Takácskvartetten och cellisten Ralph Kirschbaum.

Båda tolkningarna lyfter fram det jag saknade hos Tokyokvartetten: detta att musiken trots allt handlar om viljan att dröja i den jordiska skönhet som man vet snart är förbi. Här finns sorgen, smärtan och vemodet – men också livslusten och vitaliteten i scherzot och finalen.

Den ekonomiskt sinnade väljer Takácskvartetten som bjuder på tio minuter längre speltid genom att även inkludera Schuberts ”Quartettsatz”. Å andra sidan är kvintetten av det slaget att man knappast känner något behov av mer musik på skivan. Kanske att Takácskvartetten aningen bättre fångar det hjärtskärande adagiots innerlighet och skönhet – men i övriga satserna är Arcantokvartetten väl så bra. Det gäller inte minst de snabba som spelas med oerhörd rytmisk pregnans och ett härligt gung.  Harmonia mundi lyckas sällsynt levande fånga de enskilda instrumentens klang, men Hyperionljudet är sannerligen inte dåligt heller.

Med kniven på strupen skulle jag välja Arcantokvartetten. Men det rör sig om två underbara inspelningar av ett helt underbart verk. Det här är musik som tränger in i hjärtat om du så skyddar det med centimetertjocka pansarplåtar.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree