Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Matteuspassionen av Bach

CD: Matteuspassionen av Bach

MatteusJohann Sebastian Bach: Matthäus-Passion (Harmonia mundi/Naxos). 2 cd. Speltid: 78’53 + 80’12.

Werner Güra (tenor), Johannes Weisser (bas), Sunhae Im och Christina Roterberg (sopran), Bernarda Fink och Marie-Claude Chappius (alt), RIAS Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin, René Jacobs (dirigent)

Betyg:

betyg-4

Det tycks som om Harmonia mundi har tagit fel på helg. Lagom till jul lanserar man René Jacobs nya inspelning av Bachs stora verk för påsken: Matteuspassionen. Men det finns ingen anledning att klaga. Jacobs hör till mina favoriter när det gäller musik före 1800-talet. Hans tolkningar av till exempel Mozarts operor är rena lyckopillren – och hans inspelning av Bachs Juloratorium är en sann fröjd.

Det som först slår mig när jag hör orkestern och kören är den mörka klangen. Det är som Jacobs mer fastnat för dramatiken i passionshistorien än det upphöjda – på gott och ont. Å andra sidan är continuo-spelet i recitativen ovanligt luftigt och spänstigt, delvis därför att Jacobs här låter lutan få en framträdande roll. Han har också en rad riktigt bra sångare till sitt förfogande. Det gäller inte minst tenoren Werner Güra som evangelisten och basen Johannes Weisser som Jesus men även sopranen Sunhae Im. Däremot är faktiskt toppnamnet Bernarda Fink något av en besvikelse. De vackra koralerna bärs fint fram av kören, men nog sätter Jacobs av i alltför snabbt tempo i den helt underbara slutkoralen ”Wir setzen uns mit Tränen nieder”. Den får naturligtvis inte sega som i många äldre inspelningar, men här blir det nästan jäktat – och det förtar något av den himmelska skönheten i denna musik. Men som helhet är detta ändå en strålande Matteuspassion. Snabba tempi gör också att den får rum på bara två, låt vara mycket välfyllda, cd …

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree