Hem » Recension, Skivor » CD: Mozarts Trollflöjten

CD: Mozarts Trollflöjten

Wolfgang Amadeus Mozart: Die Zauberflöte (Harmonia mundi/Naxos – box 3cd)

Daniel Behle (Tamino), Marlis Petersen (Pamina), Daniel Schmutzhard (Papageno), Sunhae Im (Papagena), Anna-Kristiina Kaappila (Nattens drottning), Marcos Fink (Sarastro), Kurt Azesberger (Monostatos), RIAS Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin, René Jacobs (dirigent)

Jag lovar, så här har ni aldrig hört Trollflöjten förut! René Jacobs har förvandlat sin taktpinne till ett trollspö och återskapat en föreställning i Emanuel Schikaneders lustspelslada Theater auf der Wieden utanför Wien. Där hade Mozarts sångspel sin premiär den 30 september 1791. Schikaneder vände sig till en blandad publik och Mozart svarade med enkla och anslående melodier – av en sådan kvalitet att de är lika levande och fräscha idag som då. För att ge scenkänsla använder sig Jacobs också av ljudeffekter som kvittrande fåglar, droppande vatten, åska och vind. Det är roligt och spännande och skapar atmosfär. Det faktum att alla talpartier tagits med gör att sångspelet sträcker sig över 3 cd i stället för vanliga 2 – men tro inte att det känns långt. Tal och sång flyter naturligt in i varandra, och allt är så livfullt presenterat att man inte har tråkigt en enda sekund. Dessutom säljs boxen till ett pris motsvarande 2 cd.

Det här är kort sagt en helt underbar inspelning där allt finns med: allvaret och lekfullheten, det högstämda och det folkliga, det hotfulla och det ömsinta, det dramatiska och det betagande. Man rycks med redan av uvertyren, och sedan är man fast. Allt och alla utstrålar energi och gott humör och en vilja att verkligen roa och röra. Och visst blir man road, och visst blir man berörd och betagen. Det här är en helhetsupplevelse där alla bitar faller på plats med sångare som är härligt med på noterna och en orkester som spelar med liv och lust och kan vara både kraftfullt rå och smeksamt elegant.

Det är inte nödvändigtvis så att det sjungs bättre än på alla andra och tidigare inspelningar, men här finns en stark ensemblekänsla och alla tycks veta vad de gör och vilken helhet de ingår i och är med om att skapa. Anna-Kristiina Kaappila som Nattens drottning levererar den berömda koloraturarian med vredgad kraft och kyla, Marcos Fink är en faderligt högsint Sarastro och Kurt Azesbergers en riktigt farlig Monostatos. Marlis Petersens Pamina är helt betagande och Daniel Behles Tamino en hjälte med hjärta. Må vara att få kan matcha den charm som Håkan Hagegård gav åt Papageno i Ingmar Bergmans film, men Daniel Schmutzhard är också strålande i rollen. Och tillsammans med Sunhae Im som Papagena ser han till att den kända ”Pa-pa-pa”-duetten blir just så kärleksfullt komisk som den skall vara.

René Jacobs har alltså gjort det igen. Trollflöjten är hans sjätte Mozartopera på cd, och liksom de tidigare är tolkningen ett under av livfullhet, älsklighet och fräschör. Viljan – och förmågan! – att skapa drama och magi är för övrigt i Bergmans anda. Man njuter och man ler och man känner sig härligt upprymd. Och inte blir det sämre av att Harmonia mundi bidrar med ljud i toppklass och en snygg förpackning med utförligt texthäfte där librettot återges på tre språk.

Det här måste vara årets operainspelning och årets operajulklapp!

René Jacobs har också spelat in följande Mozart-operor: La nozze di Figaro (Figaros bröllop), Don Giovanni, Così fan tutte, Idomeneo och La clemenza di Tito, samtliga på Harmonia mundi.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree