Hem » Okonstmuseet » Djurdelar

Djurdelar

Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien Hirst som använder sig av döda djur – hela eller delar, det finns också en mängd andra konstnärer som gör det. Det är ändå långt ifrån de ofta förekommande djurdelarna som finns inom okonsten.

Strängt taget är snäckskal ett slags djurdelar. Men även om vi undantar dem så är massan av okonst som helt eller delvis innehåller djurdelar enorm.

Det är något lockande med döda djur som kanske går ända tillbaka till människans rötter då många av oss var jägare. Men förutom att vi ätit djuren har vi också använt oss av dem som material för det sköna, det prestigefyllda, det spännande, det exotiska och mycket annat.

Massan av djurdelar inom okonsten är mycket stor och exemplen på olika tillämpningar är också omfattande. Troféer, uppstoppade djur och collage av fjärilsvingar är bara några exempel på alla möjligheter som finns hos de döda djuren. Eller vad sägs om karaffer i klövar eller hela djur, lampkronor av hjorthorn, blomstilleben av fiskfjäll, paraplyställ av ett urholkat elefantben, lampa av ett bältdjur…

Peter Ekström

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Vissa bilder kommer från annat håll. Avdelning: Prydnadsobjekt med mera.  Beskrivning: Alla objekten använder djurdelar som material. Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

1,7 0173_504f0d32ddf2b3390c00049625279_1217641322medium_item_10601_6e60a2a7b624s32-brewdog2-262_1246507l_996026832495154alligatorimagesälgfiskfjällfotNamnlösrwelefootstick[1]645@70IMG_1134IMG_1135IMG_1487IMG_1470 grizzly_bear_chairs_2moJCprfsKM106EiKUILD58w

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree