Hem » Okonstmuseet » Djurdelar

Djurdelar

Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien Hirst som använder sig av döda djur – hela eller delar, det finns också en mängd andra konstnärer som gör det. Det är ändå långt ifrån de ofta förekommande djurdelarna som finns inom okonsten.

Strängt taget är snäckskal ett slags djurdelar. Men även om vi undantar dem så är massan av okonst som helt eller delvis innehåller djurdelar enorm.

Det är något lockande med döda djur som kanske går ända tillbaka till människans rötter då många av oss var jägare. Men förutom att vi ätit djuren har vi också använt oss av dem som material för det sköna, det prestigefyllda, det spännande, det exotiska och mycket annat.

Massan av djurdelar inom okonsten är mycket stor och exemplen på olika tillämpningar är också omfattande. Troféer, uppstoppade djur och collage av fjärilsvingar är bara några exempel på alla möjligheter som finns hos de döda djuren. Eller vad sägs om karaffer i klövar eller hela djur, lampkronor av hjorthorn, blomstilleben av fiskfjäll, paraplyställ av ett urholkat elefantben, lampa av ett bältdjur…

Peter Ekström

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Vissa bilder kommer från annat håll. Avdelning: Prydnadsobjekt med mera.  Beskrivning: Alla objekten använder djurdelar som material. Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

1,7 0173_504f0d32ddf2b3390c00049625279_1217641322medium_item_10601_6e60a2a7b624s32-brewdog2-262_1246507l_996026832495154alligatorimagesälgfiskfjällfotNamnlösrwelefootstick[1]645@70IMG_1134IMG_1135IMG_1487IMG_1470 grizzly_bear_chairs_2moJCprfsKM106EiKUILD58w

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree