Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: I’ll be seeing you med Ellen Andersson Quartet

CD: I’ll be seeing you med Ellen Andersson Quartet

ellen-a-frontEllen Andersson Quartet: I’ll be seeing you  (Prophone Records/Naxos). Speltid: 51’23.

Ellen Andersson (sang), Anton Forsberg (gitarr), Hannes Jonsson (bas), Sebastian Brydniak (trummor), Peter Asplund (trumpet, flygelhorn), Oilly Wallace (altsaxofon)

Släpps den 16 september 2016

Betyg:

betyg-4

När Lina Nyberg, Rebecka Törnqvist, Viktoria Tolstoy och andra dök upp på den svenska jazzscenen i början av 1990-talet skrevs det mycket om denna boom av kvinnliga jazzvokalister. Men det har fortsatt att dyka upp bemärkta sångerskor som t.ex. Isabella Lundgren och Vivian Buczek. Och så har vi Ellen Andersson som nu skivdebuterar med I’ll be seeing you.

En hel del är på albumet är hämtat ur the great American songbook. Vi hittar såväl Gershwin som Cole Porter – och så får vi en mycket fin version av Charlie Chaplins ”Smile”. Att Andersson redan i den första låten brister ut i scatsong gör mig lite orolig, men det visar sig snart att hon väl vet att ransonera den varan. Annars är hon sympatiskt orädd. För visst är det lite tufft och lite kaxigt att som låt två lägga ”You’ve Changed”. Ingen kan ju komma i närheten av Bille Holidays version på Lady in Satin. Men även om Ellen Andersson lägger rösten åt Holiday-hållet så blir det minsann inget dåligt plagiat, utan hon klarar sig med äran i behåll och mer än det. Det är strongt. Här medverkar också Peter Asplund. Han återkommer med sin trumpet och sitt flygelhorn i ytterligare två nummer. Det är bara att tacka och ta emot, för det rör sig om suveränt snygga insatser. Det gäller även Oilly Wallaces sätt att ge karaktär åt tre låtar med sin altsaxofon. Men för den instrumentala stommen svarar Anton Forsberg med mjukt sin tassande gitarr, Sebastian Brydniak med offensivt trumspel och Hannes Jonsson på trygg bas. I’ll be seeing you är kort sagt en hur lovande debut som helst. Ska man tro albumets titel kommer kvartetten att dyka upp på nytt – och det ser jag fram mot.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

2 Kommentarer för “CD: I’ll be seeing you med Ellen Andersson Quartet”

  1. var kan jag köpa cd-skivan?

  2. Sten Wistrand

    Eftersom det är Prophone som gett ut den och Naxos som distribuerar den bör den vara lätt att få tag i. Jag förmodar att alla nätbutiker kan tillhandahålla den. Den finns t.ex. på cdon.se, Ginza.se, Naxosdirect.se, Amazon.co.uk och jpc.de

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree