Hem » Bokhyllan, Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skönlitteratur » Memoarer: Den lilla historien

Memoarer: Den lilla historien

Carl Henrik Svenstedt

Den lilla historien

Atlantis. 192 sid.

betyg-4.5

 

1408529547428135Det är som om Carl Henrik Svenstedt har mycket bråttom. Språket är uppstyckat, nedkastat, stackatoaktigt. Som hastiga anteckningar. Telegramstil kallas det ibland. Han har alltid experimenterat men nu känns det som det finns en annan anledning till brådskan. Han nästan snubblar fram genom boksidorna. Språket antyder att han måste hinna med; att det finns en deadline som närmar sig med obeveklig hastighet. Är det fråga om en litterär döstädning?

Ja, kanske. Det är ett slags memoar och därmed bokslut, avrundning, hopknytning av lösa trådändar. Svenstedt ställer i ordning familjehistorien, justerar protokollet och avslutar det oavslutade. Så mycket som det går. Alla av släkten Westman-Svenstedts mysterier låter sig inte lösas.

En av mina frågor infinner sig direkt på omslaget. Ett fotografi från slutet av Andra världskriget. Leende amerikanska soldater som håller upp återfunna klassiska konstverk. The Monuments Men. I boken är dock bilden och dess händelser okommenterade. Ändå är Carl Henrik Svenstedt en bildmänniska – filmare, konstintresserad. En svensk John Berger (OBS! Mycket tungt beröm som jag ser det). Min fråga får inget svar.

Och se där, den andra frågan växer fram. En bok om/av Carl Henrik Svenstedt borde handla mycket om film. Visst nämns regissörer och filmer men nästan inget om Svenstedts egna verk. Den bild han skriver fram är en som föreställer en författare. Okej, men så trodde jag inte att det var.

Den lilla historien är verkligen en liten bok. I fysisk mening. Vacker är den också. Men efter detta konstaterande börjar motsägelserna. Brådskan samtidigt som det handlar mycket om döden. Den aristokratiska hållningen (nu mer synlig) och det sociala engagemanget (i boken endast svagt skissat). Antydningarna om ett äktenskap som slutar illa. Men beskrivningen av detta saknas. Ja, man får väl tänka lite själv, men ändå.

Jag läser mycket otåligt vidare. Jag har alltid gillat Carl Henrik Svenstedt. Tidigt i läsningen känner jag att detta inte är en bok som jag kommer att bli klar med bara för att sidorna tar slut. För övrigt tar inte heller historien slut där boken slutar. Det är nästan lite cliffhanger över de sista raderna:

”Så mycket ska faktiskt hända. I livet i världen. Andra bilder ny musik. Tiden ropar efter en ny stil. 1968 och framåt. Men framtiden har en lång historia bakom sig. Muttrade den gamle rabbinen.”

Personligen hoppas jag att det innebär att det kommer en del till av memoarerna. Kanske helt annorlunda. Åtminstone jag har inte fått nog.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

1 Kommentar för “Memoarer: Den lilla historien”

  1. Jag har största respekt för Peter Ekström, alltid haft. Därför vill jag stärka upp hans kommentarer med några enkla fakta han undrar över.
    Varför finns det inget om film? Memoaren slutar 1967. Jag började filma 1968. I nästa del blir det åka av.
    När Monuments Men kom var boken sen länge färdigskriven. De har min omslagsbild i sluttexterna. Jag skriver ett av bokens längsta kapitel om en tysk målare som plundras av en amerikansk överste, ”Frontmålaren”.
    Brådska? Boken tog tre år att skriva.
    Ses & hörs! Carl Henrik

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree