Hem » Recension, Scen » Konsert: Kent på Lokomotivet i Eskilstuna den 31 maj

Konsert: Kent på Lokomotivet i Eskilstuna den 31 maj

Kent är ute på en kortare vårturné innan sommarens spelningar inleds och den 31 maj var det dags för hemstaden Eskilstuna att få höra Jocke Berg sjunga om att han inte är rädd för mörkret.

Något som förmodligen ingen i publiken är heller, för trots att Jocke Bergs texter överlag inte handlar om de allra lyckligaste stunderna så lyckas han förmedla en energi och ett hopp som får hela lokalen att lysa upp. Att Kent är bekväma med att stå på scen märks. Det finns något avslappnat och jordnära över hela bandet vilket gör att man som publik trivs.

Kent är ett sådant band som bara växer med åren. Jocke Berg berättar till publiken att det är 22 år sedan han och gitarristen Sami Sirivö började spela ihop. Att de fortfarande levererar är ett tecken på att de verkligen lever för musiken och brinner för skapandet. 

”999” inleder spelningen till publikens jubel. Detta är en av de bättre låtarna på nya skivan och live blir den otroligt mäktig och en bra inledning på vad som komma skall. Kvällen bjuder på både gamla och nya hits, som ”Kevlarsjäl”, ”Musik Non Stop” och ”Låt dom komma”. Att publiken gillar att höra de äldre låtarna märks, men det är framförallt i de nyare som Kent lyser som starkast. ”Sjukhus” från Röd-skivan funkar oväntat bra live och slutet av låten när Jocke Berg sjunger – jag går ensam in i ljuset, framkallar gåshud. Beredd på allt från senaste skivan får igång publiken och är en låt att sjunga med i. Jocke Berg sjunger om – någon som väntar på mig som jag har väntat på dig, som jag har väntat. Under kvällens spelning hade han nog inte behövt vänta på någon, i alla fall inte på någon ur publiken då de flestas ögon tindrar av lycka och hängivenhet.

Det som är roligt med att gå på en Kent spelning är variationen på publiken. Det är ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor och ålderspannet är allt från tretton till sextio. Det finns ingen mall över hur Kents publik ser ut, utan det är människor med många olika stilar och klädsel som valt att tillbringa sin tordagskväll i Kents sällskap.

Kvällen avslutas med stornummer som ”747”, som alltid är lika storslagen, och ”Utan dina andetag”, som snyggt vävs ihop med ”Det finns inga ord”. ”Mannen i den vita hatten” får agera final på en energifylld spelning. Det är en mäktig låt med ett mäktigt band och de sista orden – men älskling vi ska alla en gång dö, markerar Kents musik väldigt bra. Jocke Berg må sjunga om döden, men det är en känsla av hopp och glädje som infinner sig efter spelnings slut. Det är inte många band som lyckas med det, men Kent prickar precis rätt i hjärtat.

— — —

Maria Sandström

Share

1 Kommentar för “Konsert: Kent på Lokomotivet i Eskilstuna den 31 maj”

 1. Carl J. Alphonce

  Hej Maria,
  Jag är på span efter bilder från Lokomotivet till en liten artikel i Musikermagasinet om grundarna av Blå. Har du tagit bilderna till denna artikel och kan jag få ta del av dem eller har du kontaktuppgifter till fotografen?
  Vänligen
  Carl J. Alphonce
  AD på Hansen Förlag

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree