Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Mannen utan ryggrad

Roman: Mannen utan ryggrad

Mannen utan ryggrad
Peo Bengtsson
Ponto pocket

97814536_mane_utrygdcyk_9975Mannen utan ryggrad handlar om en ung man i nittiotalets Stockholm. Där kretsar livet kring krogen och alkoholen, där man måste man synas för att vara någon. Det är också en historia om två stora kärlekar. Kärleken till den äldre kvinnan  Katarina. Kärleken till hans band och vänskapen till hans bandmedlemmar.

Som läsare får jag följa hur han möter Katarina vilken han blir passionerat förälskad i men som döljer mörka hemligheter.  Rockbandets uppgång som sedan trasas sönder.  Och hur han står med två fötter i olika generationer som inte går att sammanföra trots försök. Läsaren får följa hans tankar och liv – hur det är vilja ha allt.  Vänskap som sätts på prov och går förlorad. Kärlek som går sönder.

Det handlar om att tvingas att välja men samtidigt inte ha förmågan att välja. Känslan av att inte ha någon kontroll. Att låta någon annan bestämma för att man inte själv orkar säga ifrån. Ensamhet. Att tappa bort sig själv och känna sig misslyckad. Att vara deppig och svår. ”Jag var en människa utan ryggrad, en nolla, jag gav upp”. Han bryts sakta sönder och förlorar allt.

Mannen utan ryggrad är lättläst och följer en logisk linje man får följa huvudpersonernas uppgång och fall. Trots att boken är skriven av en man utifrån en ung mans upplevelser så kan jag ändå känna igen mig. Att inte våga eller ha förmågan att kunna stå  upp för sig själv. Att inte våga välja för att det är lättare att följa strömmen. Hur man måste bryta upp från allt för att åter kunna hitta sig själv och glädjen i livet. Vilket den unge mannen slutligen gör.

Peo Bengtsson har tidigare varit gitarrist i rockbandet Mazarine Street och har gett ut flera böcker tidigare, bland annat relationsromanen Kärleken passerade här en gång.

Är man sugen på att läsa en snabbläst roman som handlar om passion, sex, krogliv och hur det är att vara bandmedlem så kan jag varmt rekommendera denna bok. Jag har inte läst någonting av den här författaren tidigare men jag kommer absolut att läsa något av honom igen.


Maria Holmberg

Share

2 Kommentarer för “Roman: Mannen utan ryggrad”

 1. Bra Mia, din text väcker intresse för boken!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree