Hem » Okonstmuseet » Merchandise

Merchandise

Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder handelsvara. När det används på svenska står det dock inte för vilken handelsvara som helst. Merchandise är de handelsvaror som är spin off (för att använda ännu ett engelskt uttryck) på en företeelse. Ett slags vidareutveckling eller exploatering av ett populärt fenomen. Ett marknadsföringstrick.

Merchandise är ett gammalt fenomen. Säkert höll redan de gamla grekerna på och sålde varor med hänvisning till sagornas hjältar eller Olympens gudar.

Poängen är att samma gamla varor får en ny egenskap om de kan associeras med The Beatles, Manchester United eller Batman. Ofta rör det sig om varor med blygsam praktisk användning. Poängen är den association, den aura, som de har.

Mona Lisa av Leonardo 1503

Mona Lisa av Leonardo 1503

Området är oöverskådligt. Det finns många samlare av merchandise, ja i någon mån vänder sig producenterna just till samlare, men de flesta av dem är begränsade till den merchandise som produceras runt en artist, en superhjälte eller ett fotbollslag.

Jag tog inte upp merchandise som en särskild genre i min bok Okonst, men den kunde mycket väl ha ingått där. I Okonstmuseets samlingar fanns många objekt som kunde kategoriseras som merchandise.

Utgångspunkten som jag valt här är Mona Lisa – Leonardos målning från 1503. Det är kanske världens mest kända konstverk. Det var förvisso känt redan under Leonardos livstid men dess berömmelse fick sin riktiga skjuts genom att det blev stulet. 1911 var det en italiensk nationalist som stal Mona Lisa från museet Louvren i Paris. Denna stöld fick enorm uppmärksamhet. Först två år senare återfanns målningen. I sin frånvaro hade den då blivit världens mest kända konstverk. Runt Mona Lisa har det sedan dess vuxit fram hela industrier.

Man skulle kanske inte kunna fylla hela Louvren med Mona Lisa-merchandise. Men ett lite mindre museum skulle lätt kunna bli fullt.

Peter Ekström

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Vissa bilder kommer från annat håll. Avdelning: Merchandise.  Beskrivning: Olika slags material och funktion. Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

Tshirt

Tshirt

Kaffesked

Kaffesked

Tallrik

Tallrik

Barbiedocka

Barbiedocka

Mugg

Mugg

Tofflor

Tofflor

Trosor

Trosor

Pussel

Pussel

Konservburk

Konservburk

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • Regn

  Dagen efter gårdagen Inget mittemellan   Obrukad tid Inklämd Mellan […]

 • Överväxeln

  behåll växeln överväxeln det som blir över på det man […]

 • Åldrande – Långfredag

  Döden gäckar intellektet Ger näring åt konst och musik   […]

Kulturbloggen

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

 • Konstföreläsningar

  På torsdag 8 september kl 18.00 så är det premiär för en ny serie öppna föreläsningar på Örebro Konstskola. Norman […]

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree