Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: ”Melliken” med Väsen

CD: ”Melliken” med Väsen

Väsen: Melliken (Olov Johansson Musik). Speltid: 53’31.

Olov Johansson (nyckelharpor av olika slag), Mikael Marin (basviola, violoncello da spalla)

 

För några decennier sedan var nyckelharpa i stort sett synonymt med Eric Sahlström. Det finns en oerhört fin filmsekvens av Lennart Engström där han fångar Sahlström med sitt instrument i skogen. Han sitter avvaktande, lyssnar in – och så till sist för han stråken mot strängarna, och det är som om naturen själv tar ton.

Sedan dess har det hänt saker, och nu dyker harpan upp i alla möjliga sammanhang – senast i Mello av alla ställen. Men även den tyske multimusikern Stephan Micus har använt den på sina world music-betonade album, senast på Thunder (ECM). I mer traditionella folkmusikaliska sammanhang har vi nyligen kunnat höra den på Silverdalen (Gammalthea) med Hazelius & Hedin och på Värmland (Kakafon) med Rubinsztein & Karlsson.

Nu är det dags igen, denna gång med duon Väsen, ett namn som kan förstås på olika sätt, dock inte som oväsen i detta fall. Det är Olov Johansson som i plommonstop trakterar nyckelharpor av olika slag, och bredvid honom i hög hatt står Mikael Marin beredd med basviola och da spalla-violoncell (en liten cello som spelas ungefär som en viola). I ”Brotpolska” kan det låta som om Marin sitter och plockar på en elbas.

Albumet heter Melliken efter smeknamnet på spelmannen Per Persson Menlös* från Hedesunda som var en del av den tradition som utvecklades där Dalälven bildar gräns mellan Uppland och Gästrikland. Men duon spelar även låtar av andra musiker från trakten – och för traditionen vidare genom åtta egna kompositioner. Det har blivit ett varierat album med polskor, marscher och valser och där det dansanta och svängiga också får ge plats åt stillsamt vackra melodier med titlar som ”Bitterljuv” och ”Hymn till sommarnätter”. När den här duon för väsen, och kanske frammanar naturens väsen, finns det all anledning att lyssna.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

* Menlös kan lätt missförstås. I detta fall är det ett soldatnamn med betydelsen ”utan men”.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree