Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Thunder med Stephan Micus

CD: Thunder med Stephan Micus

Stephan Micus: Thunder (ECM/Naxos). Speltid: 51’42.

Stephan Micus (sång, klockor, trummor, sibirisk flöjt, tibetanska tempellurar, nyckelharpa etc.)

Betyg:

 

Stephan Micus gör som han brukar, det vill säga allt själv. Han komponerar musiken, han spelar alla instrument och sjunger alla stämmor och mixar allt. Resultatet är ett slags högst personlig world music med inspiration från öst och väst och nord och syd. Det nya albumet heter Thunder och utgår från olika mytologiska föreställningar om åskan. Här finns såväl ”Song för Thor” som ”Song for Zeus” och ”Song for Ishkur”.

Micus har ju sedan gammalt en dragning till Tibet, och nu har han på plats, kanske som den förste västerlänningen, lärt sig att spela på dung chen, den väldiga tibetanska tempelluren med dess karaktäristiska bröl. Att han använder den även i samband med asaguden Tor är inte så konstigt, då man kan få de fornnordiska bronslurarna i tankarna. Jag vet inte om Micus gett sig i kast med dessa än – om inte, så är det väl bara en tidsfråga innan de dyker upp på ett album. Den svenska nyckelharpan hittade han i alla fall fram till för ett tag sedan, och den ljuder även här. Men det är den tibetanska tempelluren som sätter sin prägel på skivan, och det är lätt att förstå att Micus valt den som ett uttryck för åskan själv; dess mäktiga dån är som en ur- och naturkraft.

Som alltid har Micus en utpräglad förmåga att skapa en suggestiv atmosfär och liksom förflytta lyssnaren mentalt till helt andra platser och sammanhang än de där man dricker sitt vardagliga kaffe och plockar i och ur diskmaskinen.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Andra album med Stephan Micus: Winter’s End (2021), White Nights (2019), Inland Sea (2017).

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree