Hem » Reportage » Han analyserar wrestlingens retorik

Han analyserar wrestlingens retorik

Rickard Alriksson, känd för många – inte bara örebroare – som musiker i flera hårda band. Och så går du och satsar på en akademisk karriär! Berätta vad det är du gör och har gjort i universitetsvärlden?

Rickard_Alriksson

Rickard Alriksson som vi är vana att se honom.

Eftersom det är svårt att leva på musik har jag alltid jobbat vid sidan om. Det har funkat bra, men efter ett tag insåg jag att jag inte kan stå på ett lager resten av mitt liv. Sakta men säkert hade jag blivit en sådan jag svor på att aldrig bli: en bitter gubbjävel som levde för helgen. Jag insåg att jag var tvungen att göra en förändring, och började på retorikprogrammet i Örebro där jag läste just retorik och kommunikativt ledarskap.

Min fria termin ägnade jag åt medie- och kommunikationsvetenskap, och det var verkligen min grej, eftersom jag fortfarande kunde använda retoriken samt att jag utrustades med ännu fler analysverktyg. Så jag skiftade inriktning och började samtidigt läsa på anrika JMG i Göteborg. När jag är klar kommer jag att ha en examen i medie- och kommunikationsvetenskap. Klar skulle jag kunna vara nu, då jag läst tre år, men jag siktar på att läsa två år till (om inget spännande jobb får mig att tänka om) och ta en master i just MKV. Jag har även lyckats klämma in geologi på somrarna.

Ämnet för din C-uppsats är vad jag förstår Sverigeunikt: att analysera retoriken som används i wrestlingstjärnornas så kallade promos, de intervjuer eller tal där stjärnorna får ”sälja” sig själva och peppa publiken till att heja på just dem. I dessa tal används också en speciell jargong. Hur kommer det sig att du valde att undersöka just det?

Jag har alltid gillat wrestling och ända sen jag började läsa retorik har jag velat göra någon form av vetenskaplig analys på wrestling. Det som intresserade mig från början var faktumet att wrestling i många år, framför allt i USA, sågs som något som var ”på riktigt”: en riktig uppgörelse mellan två människor. Som jag skriver i uppsatsen så menar jag att man med sunt förnuft och livserfarenhet snabbt ser att wrestling inte är en kamp mellan två människor, så varför har så många människor genom året ändå trott att det är så? Det var detta som intresserade mig från början.

Hulk Hogan - en av de analyserade wrestlingstjärnorna

Hulk Hogan – en av de analyserade wrestlingstjärnorna


Kom du fram till några resultat som överraskade dig?

Ja det kan man säga. Wrestling består ofta av en god mot en ond. Det visade sig att den gode uppfyllde retorikens tre grunder, ethos, pathos och logos i sitt övertygande medan den onde ofta bröt mot retorikens grunder eller bara använda sig av pathos. Han lyckades trots detta att övertyga.


Anser du att människor har fördomar som inte nödvändigtvis stämmer om wrestling? 

Nja, fördomar och fördomar. Det skulle vara det faktum att det alltid är någon som lite elitistiskt ska påpeka att wrestling inte är på riktigt. Hur ofta brukar folk påpeka att en film faktiskt har manus och specialeffekter och det som sker på duken inte är på riktigt? Aldrig. Men vid wrestling måste det alltid påpekas, vilket är intressant.

 

Vad ska du göra nu när uppsatsen är klar?

Jag lämnade in uppsatsen på en fredag, och efter ett sommarlov på två dagar så började jag läsa juridik måndagen efter. Annars så tänkte jag njuta av den 16 grader varma sommaren så gott det går samt repa med mitt nya band Knife for an Eye.

Fotnot: Knife for an Eyes sida på Facebook

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree