Bokhandel med djupa brunnar, tanke och själ
Reportage fredag, maj 6th, 2011Lördag och söndag, 7 och 8 maj, är det Bokdagar i Tysslingen. En manifestation för boken och en högtid för läsare. Arrangörer är Stiftelsen Tysslingen tillsammans med Firmaboken/Lanna Bokhandel och Ateljé Mjölkboa i Mullhyttan. Tidigare i år besökte jag nya Lanna Bokhandel. Det visade sig bli en fruktbar, tankeväckande – och hoppingivande visit.
-Det är mycket bus på gång som mässor och författarsamtal. Nu när vi startat bokhandeln kommer det att hända saker, säger Reine Lindholm en av innehavarna.
Bokdagarna i Tysslingen bär syn för sägen. Bus är inte ett ord som man omedelbart förknippar med honom. Inte när man har sett och hört med vilken ömhet han behandlar och talar om sin samling böcker om historia på andra våningen i boningshuset i Lanna. Med vördnad och entusiasm i röst och åtbörder. 1600-talet är hans favoritårhundrade.
En passande slutpunkt på ett långt samtal med Reine och hans fru Lena Lindholm i deras nyöppnade och nybyggda bokhandel på tomten. I boningshuset träffade jag också sönerna Simon 3 och Hampus 7 år. De har inte oväntat redan fått smak på böcker och livet som bokhandlare.
Lanna Bokhandel är ett högst synligt utlopp för kärleken till böcker, entreprenörskänsla parad med smartness och omvärldskunskap. Bokhandeln tycks nästan ha vuxit fram organiskt. Som en skön svampkropp som utvecklats ur ett näringsrikt mycelium.
Bokäventyret började med affärslitteratur. Reine Lindholm är medlem i Handelskammaren Mälardalen. En företagare vill självklart ha kontakt med andra företagare.
– Vi har ett problem. Kan du hjälpa oss att sälja våra böcker? Har du några idéer?
Han fick den frågan av ledningen och fann efter moget övervägande att lösningen var att starta en nätbokhandel. Firmaboken var ett faktum.
– Den är inte en strålande affär men det är en jämn tillströmning av kunder. Vi är upptäckta på nätet. Dessutom fördubblas det varje år.
Men det är jobbigt att tränga genom bruset. Det är inte bara att lägga ut några böcker som en del tror.
Nyckelorden för att lyckas är uthållighet och intresseväckare. Det krävs redaktionella insatser för att ligga på hela tiden. Det gäller att hänga på trender och följa med i vad som händer på affärsutvecklingens område.
Det ena ledde till andra som han uttrycker det.
-Affärer hänger ihop med resande. Då behövs guideböcker och kartor. Våra största produkter är reseguider och mc-kartor. Vi har kartor över nästan hela världen.
Sortimentet är det största man hittar utanför Stockholm och Göteborg. Det kommer motorcyklister långväga från för att köpa specialkartor som ska sitta på styret.
Resor i sin tur ledde vidare till språk och språkkurser.
– Små rännilar kom till med lite språkhistoria. Kopplingen affärslitteratur och språk limmar ihop sig till retorik. Och då kommer också tv, media och tidningsgörande in i bilden.

Reine Lindholm med sonen Simon gör ett besök hos sin samarbetspartner Måna N Berger i Ateljé Mjölkboa i Mullhyttan.
När de hållit på ett tag fick de ett erbjudande om två restupplagor. Den ena innehöll affärslitteratur.
– Det kunde vara käckt att ha tyckte vi. Den andra restupplagan bestod av Clas Thors och Jan Peter Lahalls ”Svansjön”. De sista exen som gick att få tag i.
Reine Lindholm tog dem och åkte till Rånnesta vid Tysslingen och erbjöd samarbete. Rånnesta hade sålt en del tidigare men ville nu satsa på att bli en riktig naturbokhandel. Den biten kunde de båda bokhandlarna stå till tjänst med. Resultatet är att fågelsortimentet inte går inte av för hackor trots att varken Reine eller Lena Lindholm är fågelentusiaster.
– Allt som är utgivet på svenska för vi. Ingen vanlig bokhandlare kan hålla det sortimentet och bara Naturbokhandeln på Öland har fler fågelböcker.
– Vi har några djupa brunnar: fåglar, språk, affärslitteratur och resor…
Lanna Bokhandel samarbetar också med Ateljé Mjölkboa i Mullhyttan. Innehavaren kulturskribenten och författaren Måna N Berger åtnjuter ett stort förtroende.
Reine Lindholm guidar mig i den ändamålsenliga affärslokalen. Den lilla bokhandeln har en inbyggd flexibilitet. Eldragningen är till exempel förberedd för att lokalen lätt ska kunna göras om för att anpassas till förändringarna i de litterära konjunkturerna – och familjens liv.
De många fågelböckerna har fått sällskap av andra natur-, djur- och trädgårdsböcker. Naturböckerna samsas också med lokala böcker om Örebro, Närke; och ”de stora blå” Vänern och Vättern.
Min blick vandrar på uppslaget i en trädgårdsbok. En bild på nypon spelar mig ett visuellt spratt och jag tror att de är hallon… Så vackra hjortronen ser ut och jag längtar med ens ut på en höstlig myr. Till sällskapet naturböcker har också Pelle Holmbergs svampböcker sällat sig.
– Det går mycket svampböcker. Alla är ju ute och plockar.
De behöver förnyas i takt med nya rön från mykologins värld. Vissa svampsorter klassas inte längre som ätliga.
Vi stannar till inför ett av artdatabankens praktverk. Detta gigantiska bokprojekt som ska ge en total bild av svensk flora och fauna. Allt från insekter till rara kärlväxter.
– De är skrivna av entusiaster men språket är inget vidare. Omsorgen om språket går i dagen hos honom flera gånger.

Det går bra att köpa presenter i Lanna Bokhandel. Men det ska då vara böcker. En bok till en ung människa är en present som utvecklar.
– Vi har några djupa brunnar: fåglar, språk, affärslitteratur och resor…
Dessutom har barnböckerna svällt ut ordentligt.
– Det behövs ett presentbord men presenterna ska vara en bok. Vi kan slå in dem på alla konstfärdiga sätt.
En ge en bok till det uppväxande släktet är i hans ögon en perfekt present. Dessutom ska en bokhandel inte sälja en massa krafs utan böcker. Eljest går bokhandelns själv förlorad.
Det är en av grundbultarna i Lanna Bokhandels filosofi.
– Vissa böcker vi har här har ingen publik. De är inte uppsnappade av de stora förlagen som missar mycket. Ambitionen är dock inte att täcka in allt. Jag ser inte någon mening med det.
Det är inte heller meningsfullt att försöka konkurrera när det gäller storsäljare får jag klart för mig. Reine och Lena Lindholm tänker noga igenom sina beslut och prispositioneringar. ”Vad skulle vi ge för den här boken? är en fråga de ofta ställer sig. Det gäller dessutom att se till att nätbokhandeln Firmaboken och Lanna Bokhandel samspelar på ett genomtänkt sätt. De är kommunicerande kärl men ska sitt eget liv.
När det gäller skönlitteratur är det pocket som gäller – 49 kronor rakt över.
– Det ska löna sig att åka till Lanna Bokhandel. Jag tror mycket på många små bokhandlar – men tätt.
Alla böcker kan inte bli storsäljare. Det finns lokala böcker som har en liten men trogen publik. Det gäller att i alla lägen vara nära marknaden och att samarbeta lyhört med sina partners.
Denna filosofi har sannolikt gjort Lekeberg till Sveriges bokhandelstätaste kommun.
Nätbokhandeln Firmaboken har 2 500 i kundstocken. Men bara några få återkommer många gånger. Men 1 000 kunder har kommit tillbaka flera gånger. Flygplatser är storkunder.
Rent allmänt ser han ett problem med nätbokhandeln. Utvecklingen har gått lite för fort.
– Vi svenskar vill alltid vara bäst i klassen och lägger oss alltid i framkant. Trettio procent av alla böcker säljs över internet. Det är inget annat land som är i närheten.
Firmaboken samarbetar på sitt håll med resebyrån La Famiglia i Göteborg som specialiserat sig på Italien. Det ger bokhandeln en lite italiensk touch. Italienska trädgårdar, deckare av Donna Leon och språklektioner är högintressanta. Det finns också kartor över alla italienska provinser. Inte för inte har Reine Lindholm arbetat i Italien.
Den fysiska hanteringen kräver också en annan typ av partnerskap, nämligen ett fungerande förhållande med lantbrevbäraren. Det fungerar utmärkt i Lanna får jag veta. Skulle beställningstrycket bli för stort finns det grannar som kan rycka in i paketsvängen.
Reine Lindholm har flera kloka råd att ge i konsten att verka och överleva som bokhandlare.
– Se också till att du äger fastigheten och sköter det mesta själv eller med partners du har. Vi söker samarbete i första hand för det är ett stort ansvar att anställa.
Vårt samtal studsar hela tiden än hit, än dit i litteraturens värld. Ibland får det oväntat fäste. Vi finner en gemensam bekant och något av en favorit i Göteborgs-författaren Evert Lundström. Honom mötte jag på Bokmässan i Göteborg 1991 och fick ett signerat ex av hans då nyutkomna bok ”För fåglarnas skull : En självbiografisk roman om Axel Munthe”, utgiven av Örebro-förlaget Libris. Allting verkar hänga ihop.

Reine Lindholms stora intresse är historia. Här har han och sönerna Simon Hampus mönstrat på en Ostindiefarare i Göteborg för en historielektion.
Göteborg är Reine Lindholms hemstad. Och ännu anar man tongångar från västkustmetropolen i hans tal. Trots att han lämnade Göteborg 1979 för militärtjänst och sedan studier på Örebro högskola.
– Min tanke var att läsa historia. Men jag började i stället på kulturvetarlinjen men bytte till informationsdelen och marknadskommunikation.
Redan under studierna började han arbeta hos grossistföretaget Andrew Hollingworth I Örebro AB. Numera finskägt under namnet Onninen. Under Hollingworth-tiden var han bland annat marknadskommunikationschef. Då skapade han kundtidningen Magasinet som under en tid var Sveriges största VVS-tidning.
Reine Lindholm är nu filialchef för ITT Water & Wastewater i Stockholm – en multinationell jätte världsledande i vattenhantering.
– Världens största tillverkare av pumpar. Våra pumpar var och med lyfte regalskeppet Vasa för femtio år sedan.
Chefsjobb ligger väl till för honom, säger han. Och branschen fascinerar honom. Han har förblivit den trogen i trettiotvå år med undantag för ett kort gästspel hos transformatortillverkaren Noratel i Laxå.
Ett tag arbetade han som nämnts för ITT i Italien. Den erfarenheten gav honom många idéer och uppslag. Hans arbetsliv har hela tiden medfört pendling och extremt koncentrerade arbetspass. Men det är värt det menar han.
Kärleken till boken väcktes långt tidigare.
– Det var min far som inskärpte bokintresset i mig. Redan när jag var åtta år brukade jag ta spårvagnen till en boklåda som ofta förde restupplagor. På så sätt fick jag mycket böcker för pengarna.
Det var där han mötte Evert Lundströms böcker till exempel ”Ostindiefararna”. Han handlade allt han kom över av Lundström.
En annan förälskelse var Dumas ”De tre musketörerna” i flera band.
– Visst tycker jag om böcker men där kan jag inte jämföra mig med Reine. Jag är en siffermänniska och jag sköter allt bakomvarande som bokföring och nätbokhandeln, säger Lena Lindholm som är ekonom och dykt upp med en kaffebricka.
Hon har arbetet med handel på den administrativa sidan i stort sett i hela sitt yrkesliv. Bland annat som varuhuschef. Senaste anställningen var som administrativ chef på K-rauta.
Men nu är det bokhandel och barn på heltid. Tidigare var det nattarbete som gällde och sådant funkar inte i längden även om fick hjälp av Reine på lördagarna.
Deras gemensamma intellektuella kapital och erfarenhetsbank skapade i näringslivet är fundamentet i deras konsultfirma RLK AB med bäring på handel. Den är namnmässigt kopplad till bokhandeln. Alla bitar hänger ihop på något sätt.
Reine och Lena Lindholm har bott nio år i Lanna.
– Här är lite paradiset på jorden. Låga stenmurar, häckar och fruktträd, säger han.
Den nya bokhandeln avlastar hemmet som boklager. Den är en systematiska satsning som båda står helhjärtat bakom. Samtidigt måste det var att kul att jobba.
– Vi triggas av att bläddra i utgivningskataloger och diskutera inköpen. Det här är en ventil för oss båda, det har alltid varit vårt eget. Nu gör vi det ordentligt, nu kör vi igång…
Bokbuset är över oss. Bra för boken, bokälskarna och bygden.
Dixie Ericson tillhör Kulturdelens redaktion
Och där ska jag läsa dikt i morgon. Tänk vad man kommit sig upp i världen.