Hem » Recension, Scen » Höj Rösten – ett budskap till arbetarrörelsen

Höj Rösten – ett budskap till arbetarrörelsen

Nikke, Magdalena och Bengan

– Vi behöver samla krafterna och gå till motangrepp. Det var länge sedan det fanns en sådan samling som det fanns på 70-talet. Det har förflackats, inte minst vad gäller vänstermänniskor inom kultursektorn. Det är inte så många som tar ställning idag och går ut och talar om vad de tycker och ställer sin konst till allmänhetens förfogande.
Orden är Nikke Ströms, basist i Nynningen och en av våra största proggikoner i ett uttalande i tidningen Proletären. Karlskogasonen Nikke åker nu land och rike kring tillsammans med övriga i nyuppstådda kultbandet Nynningen. Med på resan är även Magdalena Magnusson, Sven Wolter och tidningen Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza samt Kommunistiska partiets Robert Mathiasson. Man besöker tio orter med sitt budskap och inträdet är genomgående gratis. Fredagen 17 augusti var det Örebros och Spelgården i Wadköpings tur att ta emot Höj Rösten-projektet. Ganska välbesökt om än inte riktigt fullsatt.

Höj Rösten är tidningen Proletärens projekt där budskapet att höja rösten inte ska ses som något man kommit på nu i valtider utan något man uppmanar alla inom arbetarrörelsen att alltid göra för att skapa och upprätthålla rättvisa och värdighet.

Nynningen startade 1970 i Göteborg och hade tidigt Totta Näslund vid sångmicken. Genombrottet kom med plattan ”För full hals” som fanns i skivbutikerna 1973 med översatta dikter från den ryske poeten Vladimir Majakovskij. På sikt gled man in i Nationalteatern och 1977 deltog man i det berömda Tältprojektet där också Sven Wolter var en av skådespelarna.

Tomas Forsell

Tomas Forsell sa när han presenterade bandet varför Nynningen återuppstått efter 36 år i träda att en av anledningarna var att låtarna och texterna fortfarande var aktuella trots att det gått så lång tid. Dessutom märkte han att det kom många unga till de första spelningarna. Nu har de kört ett par år och har mängder av gig runt om i hela vårt rike.

Sven Wolter kåserade runt orden frihet och värdighet och nämnde Joe Hill som en föregångare och viktig ikon för arbetarklassens mod att gå till motangrepp för att skapa den frihet som till slut ger värdighet. Han läste texter av den kubanske poeten och filosofen José Marti och sin vän Kent Andersson och hyllade samtidigt den socialistiska filosofin ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. En glömd fras i dessa tider där klyftan mellan fattig och rik ständigt ökar.

Robert Mathiasson poängterade att den frihet vi har idag inte har kommit till oss gratis. Många har fått utgjuta sitt blod och sin svett för att skapa en dräglig tillvaro och lite värdighet för kommande generationer.
Matilda Magnusson, som har en platta på gång med Björn Afzeliusmusik framförde Björns ”Medan bomberna faller” samt musik av Turid och Bob Dylan med egen text.

Ett bevis på att låtarna och texterna håller ännu var när Björn Afzelius låt ”Hög tid” framfördes. Den skrevs i början av 1990-talet och är fortfarande högaktuell, drygt 25 år senare:

Gemenskap

”Nu blåser det kallt över nejden, det kommer en isande vind
Den smyger sig in i min stuga, och snålblåsten knottrar mitt skinn
Den för med sig ekon av röster vi trodde vi tystat för gott
Och stanken från vidöppna gravar längst ner i vampyrernas slott

Fascisterna vrålar i TV’n, rasisterna skakar min grind
Nazisterna klampar runt huset, och slagorden tränger sig in
Demonerna tjuter på gården, ett spöke ger hals på min vind
Och varulven ylar i källar’n. Det är rena kakafonin

Det är dags att sätta gränser
Dags att säja ifrån;
Dags att visa vem man är
Det är dags att ta sitt ansvar
Dags att höja sin röst;
Det är dags att välja väg”

 

Vänsterrörelsen har alltid skapat god kultur, hand i hand med bland andra den alternativa musikrörelsen på 70-talet där Nynningen var en av ikonerna. Drygt 40 år senare visar det sig att textinnehållet fortfarande är lika aktuellt och något som fortfarande engagerar unga. Därför känns det oerhört logiskt att tidningen Proletären och Nynningen mobiliserar tillsammans också 2018. ”Politik är inget mode, ingen ball och trendig grej” som Björn Afzelius sjunger. Arbetarrörelsen ska vara en ”kardborre i arslet” på makten, vilket också Sven Wolter poängterade.

Björn Reimers

 

 

 

 

 

Share

1 Kommentar för “Höj Rösten – ett budskap till arbetarrörelsen”

 1. Kerstin Larsson

  Ni är Fantastiska, Ge aldrig upp.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree